Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZLOČIN U VOZUĆI: Mahmuljin je jedan od devetnaest odgovornih

MahmuljinKomandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin samo je jedan od devetnaest identifikovanih i djelimično identifikovanih lica, pripadnika takozvane Armije BiH i stranih dobrovoljaca protiv kojih su podnesene krivične prijave o zločinima počinjenim nad Srbima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995. godine.

Zbog ovih zločina MUP Srpske je Tužilaštvu BiH podnio izvještaj o ratnom zločinu protiv komandanta Drugog korpusa takozvane Armije BiH Seada Delića, komandanta 35. divizije takozvane Armije BiH Faila Hasanagića, komandanta Sedme muslimanske brigade Halila Brzine, komandanta operativne grupe Bosna Zavidovići-Žepče Refika Lende i komandanta 328. brigade Fuada Zilkića.

Izvještaj je podnesen i protiv komandanta odreda „El mudžahedin“ Abu Malija /pravo ime mu je Abdel Kader Mokhtari/, glavnog bezbjednjaka i obavještajca „El mudžahedina“ Ajmana Avada, te protiv člana komande odreda „El mudžahedin“ Abu Hamze /pravo ime mu je Imad Mohamed al Husein i vođa je mudžahedinske zajednice u Bočinji/.

Centar javne bezbjednosti Doboj podnio je krivičnu prijavu 1. marta 2002. godine Okružnom tužilaštvu u Doboju zbog zločina počinjenih na području Ozrena i Vozuće, a 28. oktobra 2005. godine dopunjen izvještaj o krivičnom djelu podnesen je Tužilaštvu BiH.

U 2002. godini podnesene su prijave i protiv komandanta Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasima Delića, kojeg je Haški tribunal u septembru 2008. godine osudio na tri i po godine zatvora, te Mahmuljina protiv kojeg je 23. marta ove godine pokrenut sudski proces, 21 godinu poslije počinjenog zločina. Suđenje Mahmuljinu bi trebalo bi da bude nastavljeno u srijedu, 6. aprila.

Za lica protiv kojih su podnese krivične prijave postoji osnova sumnje da su tokom 1995. godine na području Ozrena i Vozuće, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme građanskog rata u BiH, u okviru sastava jedinica takozvane Armije BiH, organizovali i formirali jedinicu „El mudžahedin“, koja je u svom sastavu imala lica afroazijskog porijekla, te naredili ili lično počinili krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja, rečeno je ranije Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

ODRED EL MUDžAHEDIN IMAO 1.774 PRIPADNIKA

Odred „El mudžahedin“, sa 1.774 pripadnika, formiran je naredbom komandanta Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasima Delića u avgustu 1993. godine.

To je bila dobrovoljačka formacija jačine samostalnog odreda u sastavu Trećeg zeničkog korpusa takozvane Armije BiH, pod komandom Mahmuljina, ističu u MUP-u Srpske.

U aktu od 26. februara 1996. godine, koji je potpisao Mahmuljin, nalazi se spisak pripadnika odreda „El mudžahedin“ sa generalijskim podacima za ukupno 1.774 pripadnika odreda, koji su od formiranja do raspuštanja u decembru 1995. godine bili u sastavu te jedinice, među kojima je bio veliki broj stranih državljana afroazijskog porijekla.

Njihov logor u Kamenici je postojao od jeseni 1993. godine do rasformiranja odreda u decembru 1995. godine.

Komandant odreda je bio Abdel Khadir Makhari, zvani Abu Mali, a članovi uže komande su bili Šejh Enver Šaban, Ajman Avad i Imad Mohamed al Husein, zvani Abu Hamza.

LOGOR U KAMENICI – POLjUBI ODSJEČENU GLAVU

U događajima na području Ozrena i Vozuće u julu i septembru 1995. godine ukupno je zarobljeno u više navrata 78 vojnika i civila, koji su prošli kroz logor u mjestu Kamenica kod Zavidovića, od kojih su živi razmijenjeni ukupno 25 civila i vojnika, a 53 zarobljena lica su ubijena, navode iz MUP-a.

U julu 1995. godine u napadu na odbrambene položaje koje je držala Laka pješadijska brigada Vojske Republike Srpske iz Prnjavora mudžahedini su zarobili grupu od 12 pripadnika Vojske Republike Srpske, nakon čega su odvedeni u selo Livade u opštini Zavidovići, gdje je bilo istureno komandno mjesto odreda „El mudžahedin“.

U logoru mudžahedina u Kamenici, gdje je ova grupa zarobljenika odvedena, jednom od zarobljenika iz te grupe mudžahedin je, nakon fizičkog zlostavljanja i mučenja, prvo pucao u glavu iz puške, a zatim je velikim mačem istom odsjekao glavu, a preostalih jedanaest zarobljenika je bilo prisiljeno da ljube odsječenu glavu, ističu iz MUP-a Srpske.

Pretresno vijeće Haškog tribunala je u obrazloženju presude Rasimu Deliću, utvrdilo da je takvo postupanje kod zarobljenika proizvelo tešku duševnu i fizičku patnju, kao i povredu, te da predstavlja i težak napad na ljudsko dostojanstvo.

Dana 11. septembra 1995. godine Druga četa Petog bataljona 328. brdske brigade takozvane Armije BiH, na lokaciji poznatoj kao Đurića Vis u naseljenom mjestu Kesten, opština Zavidovići, zarobila je grupu od 52 pripadnika Vojske Republike Srpske koju su sačinjavali pripadnici Četvrte ozrenske brigade i drugih jedinica Vojske Republike Srpske, kao i četiri civila, od kojih i tri žene.

Navedena grupa zarobljenika odvedena je u salu Omladinskog doma u mjestu Kesten, opština Zavidovići, a u toku transporta mudžahedini su lišili života dva zarobljenika, podaci su MUP-a Srpske.

Po dolasku na navedenu lokaciju, toj grupi zarobljenika dodata je i grupa od desetak zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske, gdje su ih preuzeli pripadnici odreda „El mudžahedin“, nakon čega je cijela grupa zarobljenika, zajedno sa civilima, odvedena u logor mudžahedina u Kamenici.

SAHRANjIVANI NA TAJNIM LOKACIJAMA, PA IZMJEŠTANI

U periodu od 21. do 23. juna 2006. godine Komisija za traženje nestalih osoba FBiH, izvršila je ekshumaciju masovne grobnice u Kamenici, u koritu rijeke Gostović, prilikom čega je pronađeno i ekshumirano ukupno osam tijela, sa odsječenim glavama, kao i deset lobanja.

Pretresno vijeće Haškog tribunala u obrazloženju presude Rasimu Deliću, koji je osuđen na tri i po godine zatvora, navelo je da se uvjerilo da su svih 52 muškaraca Srba, navedenih u prilogu C Optužnici, namjerno lišili života pripadnici odreda „El mudžahedin“ u logoru Kamenica od 11. septembra 1995. do 14. decembra 1995. godine.

U obrazloženju presude navodi se da to ukazuje na duži vremenski period izvršenja navedenih krivičnih djela, nakon čega su žrtve bile sahranjivane na tajnim lokacijama, sa kojih su naknadno izmiještana tijela, sa ciljem prikrivanja dokaza o počinjenim krivičnim djelima protiv međunarodnog humanitarnog prava.

Svirepo i surovo ubijanje zarobljenih vojnika i civila sa ritualnim odsijecanjem glava bio je specifičan postupak pripadnika jedinice „El mudžahedin“.

Zarobljeni vojnici Vojske Republike Srpske bili su fizički zlostavljani, mučeni glađu i žeđu, izloženi psihičkoj torturi, te svakodnevno izloženi prijetnji o fizičkoj likvidaciji.

„Oni su bili u potpunosti u ropskom položaju, vezani teškim lancima jedni za druge u predjelu skočnog zgloba, a ranjeni i povrijeđeni su bili lišeni medicinske pomoći“, rečeno je Srni u MUP-u Republike Srpske.

Dunja Pašalić, Srna

Izvor: ISKRA

Vezane vijesti:

Nad Srbima vozućkog kraja izvršeno etničko čišćenje

Srpske glave „vrijedile“ 1.000 do 3.000 maraka

Sakib Mahnuljin i Šefik Džafervić da odgovaraju za zločine

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: