fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zločine ustaša kriju od Nemaca

Na nemačkom govornom području nedavno je objavljena tek treća knjiga koja govori o svim strahotama jednog od najužasnijih koncentracionih logora na tlu Evrope tokom Drugog svetskog rata, a u kome glavnokomandujući nisu bili Nemci, već hrvatske ustaše. Dr Peter Priskil, istoričar i teoretičar književnosti, ujedno je i dugogodišnji nezavisni izdavač koji je i izvan Nemačke poznat po svojim antiglobalističkim stavovima, ali i po pokušajima da se Evropa upozna sa nekim od istina iz bliže ili dalje prošlosti Balkana koje zapadni mediji svesno ili ne prećutkuju.

Dr Peter Priskil dugogodišnji je nezavisni izdavač.
Dr Peter Priskil dugogodišnji je nezavisni izdavač Foto: Vesti

Otuda je za hvalu činjenica da je nedavno objavio knjigu „Miris ljudskog mesa“, jednog od retkih preživelih mučilište Jasenovca, Cakidaka Brace Danona. Zaprepašćuje podatak da je ovo tek treća knjiga na nemačkom koja se bavi ovim konclogorom. To je i bio povod za razgovor sa ovim uglednim nemačkim intelektualcem.

Kako ste došli do materijala Brace Danona?
– Lekar dr N. Pavić iz Švajcarske, koji veoma ceni naš izdavački opus i naročito ono što smo objavili o Jugoslaviji i o NATO agresiji protiv Srbije, skrenuo nam je pažnju na knjigu. On nam je ljubazno pozajmio engleski primerak koji smo preveli na nemački. U Beogradu smo se zatim sreli sa udovicom autora, gospođom Olgom Danon, kako bismo se dogovorili oko izdavačkih prava.

Koji su razlozi presudili da objavite ovo svedočenje?
– Svedočanstvo Brace Danona o njegovoj borbi za život u Jasenovcu je jedinstveno iz više razloga. S jedne strane ono plastično oslikava bezbrojne užase i zločine koji su tamo počinile klerikalno-fašističke ustaše. Danon je iz tri razloga bio na njihovom nišanu: zbog svog srpskog porekla, kao rođeni Jevrejin i kao ubeđeni komunista. Osim toga, on je jedan od malobrojnih logoraša kojima je pošlo za rukom da pobegnu iz pakla fašističkog varvarizma. I na kraju, on se razlikuje po tome što se s oružjem u ruci borio protiv svojih mučitelja i nemačkih okupatora, što je jedinstven dokument danas potisnute istorije.

Koliko su Nemcima poznata stradanja Srba tokom Drugog svetskog rata, posebno u Jasenovcu?
– Kako može da bude poznata činjenica o 700.000 ubijenih u Jasenovcu kada „Zidojče Cajtung“, monopolistička novina sa međunarodnom distribucijom, odbije da objavi plaćeni oglas za delo Vladimira Dedijera o Jasenovcu sa obrazloženjem da bi u knjizi objavljene činjenice mogle da budu „sudski gonjene“?! To se desilo 1988. godine. Nemci se svesno drže u neznanju od provladinih medija. Tako i ne znaju da je i nemačka učestvovala u agresiji NATO-a na Jugoslaviju. U suprotnom, uveren sam da im javnost to ne bi dozvolila. Međutim, knjiga Vladimira Dedijera u izdanju Aleksandra Dorina sada već beleži šesto izdanje, uprkos svim cenzurama i pretnjama. Glas istine i razuma je tih, ali se čuje.

Srbi su suočeni i s istinom oko toga ko je odgovoran za ratove u bivšoj Jugoslaviji? Ko je tu, iz Vaše perspektive, pobednik, ko gubitnik, a ko glavni krivac?

– Glavna odgovornost je na NATO kojim upravlja SAD, pri čemu je Nemačka prva zapalila fitilj ishitrenim diplomatskim priznavanjem Slovenije i Hrvatske, što je dovelo do uništenja Jugoslavije i građanskog rata. Ako američki milijarder Džordž Soroš, koji povlači konce kontrarevolucionarnih prevrata širom sveta, od Jugoslavije do Ukrajine, u centru Beograda poseduje ogromnu zgradu iz koje hara njegova propagandna kompanija „Društvo za dekontaminaciju“, onda je na pitanje o pobedniku lako odgovoriti. Gubitnik je srpski narod i s njim pravda, državni suverenitet, jednom rečju – međunarodno pravo.

Da li je primereno poređenje između Srba u ratovima devedesetih i nacista tokom Drugog svetskog rata?
– To je zlobna konstrukcija lažljivih medija, koja neprestanim ponavljanjem ne postaje istina. Perfidnost se sastoji u zameni žrtava i krivaca. NATO je po ugledu na Hitlera napao Jugoslaviju i nalepio žrtvama etiketu fašizma. Ova perverzija funkcioniše jer danas više ne postoji autentičan pogled na fašizam, već samo mitovi i izvrtanja. To je glavni razlog zašto smo objavili knjigu Brace Danona. Ko je danas oklevetan kao „fašista“, taj bi pod Hitlerom ili Pavelićem bio u koncentracionim logorima. Radi se o ciljanoj konfuziji levo-desno.

Knjiga „Miris ljudskog mesa“, odličan poklon svima sa nemačkog govornog područja koji žele da saznaju pravu istinu o događajima na Balkanu tokom Drugog svetskog rata, može se nabaviti preko Knjižare „Vesti“.

Druga „istina“ o Balkanu

– Dr Peter Priskil dugogodišnji je nezavisni izdavač.
– Poslednjih godina je poznat po izdanjima knjiga koje nude sasvim drugačiju istinu od one koja se može pročitati na Zapadu.
– Izdavač je knjige „Našim nebom kruži strani Bog“ švajcarskog istraživača Aleksandra Dorina u kojoj su objavljena tajna dokumenta o ratovima u bivšoj Jugoslaviji.
– Objavio je i knjigu Aleksandra Dorina „Srebrenica – kako je zaista bilo“.
– U knjizi „Miris ljudskog mesa“ prenosi se svedočenje jednog od retkih preživelih Jevreja iz koncentracionog logora Jasenovac.

Loši uslovi za Srbe

Da li će Srbi ikada moći da kažu istinu i na koji način to mogu da urade?

– Naravno da mogu, doduše pod veoma lošim uslovima, kao poraženi i izolovani, ali oni to moraju i sami da žele. Za 30 godina našeg izdavačkog prosvećivanja, posebno vezano za Jugoslaviju, upoznali smo divne ljude, ali veoma često smo nailazili i na beznadežnost, pasivnost, konformizam i zahteve. Kao realisti, moramo da kažemo: sve bi moglo i bolje da bude, pogotovo kod Srba koji žive u Nemačkoj. Ko želi da se istina proširi, brzo će doći do toga kako to mora da se uradi.

Autor: Đ. Barović

Izvor: Vesti online

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: