Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Злочин у личком селу Штикада 1941. године

Датум објаве: четвртак, 1 августа, 2019
Објављено у Лика
Величина слова: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/Pravoslavna_crkva_u_stikadi.JPG

Преживjели су свjедочили да су Борку Сушу, некрштено диjете угушили у ђубру, а Косић Перу набили на колац.

Усташе су 01. августа 1941. године упале у село Штикада поред Грачаца, попљачкали храну и предмете од вриjедности, хапсили људе лажући их да иду за Госпић, а затим на рад у Њемачку.

Убрзо су несрећницима сами открили шта их чека, тако што су успут на наjбестиjалниjи начин сакатили, клали и убиjали све на коjе су наишли.

Групу jе предводио познати кољач Лука Ивезић из Гудуре.

Риjетки преживjели су свjедочили да су Борку Сушу, некрштено диjете угушили у ђубру, а Косић Перу набили на колац.

Други дан су купили све редом под кринком да иду на “покрст” и одводили на баре Каврике (Штикадске баре) гдjе су их побили. У тоj групи побиjено jе 266 лица, од коjих 98 дjеце до петнаест година, 110 људи и жена до педесет година и 58 људи и жена преко педесет година.

О том стравичном масакру, Виктор Новак у свом дjелу „Магнум кримен“ на стр. 960 пише:

„ Миховил Марбер, културбундовац, на дан покоља довезао се аутомобилом из Грачаца и позвао народ да се искупи на Штикадским барама гдjе ће се извршити покрштавање, те да онда Србе неће више нитко гњавити. Срби су повjеровали жупнику и сакупили се у великом броjу на одређеном мjесту. Неки коjи се нису одазвали, били су накнадно присилно доведени.

Ипак се jедан дио Срба спасио, jер су наслутили да им jе жупник припремио засjеду. И доиста, када су се Срби сакупили, изненада су наишли усташе из Гудуре и побили наjвећи дио оружjем, док су неки убиjени сjекирама и маљевима што се доказало приликом ископавања лешева 1942. године, када су Талиjани таj дио окупирали и дозволили ексхумациjу. Штавише утврдило се да су неки били закопани живи.“

Извор:

– Гоjко Везмар, Усташко-окупаторски злочини у Лици 1941-1945, Музеj жртава геноцида, Удружење Срба из Хрватске, Београд 2004., стр. 162-163.

–  Котар Грачац у народноослободилачком рату 1941-1945, Књига 1, Хисториjски архив, Карловац 1984., на стр. 347-348, спомиње се да су усташе у зесеоцима Штикада-Црква и Подкоса од 01. до 04. августа 1941. године извршиле масован покољ недужних мjештана.

– Богдан Л. Болта, Грачачка четничка бригада 1941-1945, Macarthur Press Pty Ltd, Сиднеj 1987., стр. 78-79.

– Страхиња Курдулиjа, Атлас усташког геноцида над Србима 1941-1945, Привредне вести “Europublic” Д.О.О., Историjски институт САНУ, Београд 1993., стр. 38.

Приредио:

Теолог Предраг Цупаћ

Архив УГ Јадовно 1941.

 

Везане виjести:

Штикада – Из Википедиjе

Mirko Rapaić: LIČKA TRAGEDIJA, Hrvatski zločini genocida nad …

Др. РУДОЛФ ХОРВАТ: ЛИКА И КРБАВА – Jadovno 1941.

Никола Жутић ЛИЧКО КРВАВО ЉЕТО 1941 … – Jadovno 1941.

Др Никола Жутић: Четнички либерализам и антинацизам у …

МОМ ДЕДИ НИКОЛИ

МИЛЕНА

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

3 одговора на „Злочин у личком селу Штикада 1941. године“

Draga каже:

Zlocin ne zastareva no se pamti i koliko su anateme uz Vatikansku krscansku crkvu nevinih i namucenih dusa pobili na najsvirepiji nacin kako ni jedan ljudski um moze zamisliti a njihove duse u carstvu Boga nasli novi i vjecni zivot.Slava i im vjecni pokoj do drugog dolaska Isusa kada ce Vaskrsnuti i ponovo uzneti na nebo.Slava im.

Darko каже:

Mislim da je konačan broj poklatih,pobijenih 360. 266 lica je okvirno. 1988 Digli smo spomenik za 36o žrtava tog pokolja

buba каже:

Eh Darko nikad se neće tačan broj znati. Puno ih je poklano.Vječni im pokoj duši napaćenoj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top