fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zločin nad Srbima iz Metkovića uoči Vidovdana 1941.

Ubijeno je 14 Srba, među kojima po jedan katolik i musliman. Iz Metkovića su su ubijeni  pravoslani sveštenik Vasilije Kovačina (1912), trgovac Boško Popovac (1883) i sin mu Risto (1912).
Braća mučenici Risto i Marko Popovac
Braća mučenici Risto i Marko Popovac

UZ SCENU  ZLOČINA U AUTOBUSU KOD SLANOG NAD SRBIMA IZ METKOVIĆA I DUBROVNIKA (SKORO SVI POREKLOM IZ HERCEGOVINE) 27. JUNA 1941. GODINE. 

MEĐU ŽRTVAMA NIJE BILO JEVREJA KAKO JE U FILMU „OKUPACIJA U 26 SLIKA“ PRIKAZANO

Ostale žrtve su Iličković Marko, Kosović Risto, Milan Lečić, Marić Lazo, Medan Jovo, Mladenović Ranko, Pravica Jovo, Vučić Milan, Batinić Božo i Hajdarhodžić Murat. Drugi sin Boška Popovca (Marko) uspeo je da pobegne. Vratio se u Metković gde mu je bila  Hrvatica i sa njom je imao sinčića. Tamo su ga priveli katoličkom župniku  Vladi  Bilobrku na latinjenje.

Posle tri dana odveli su ga automobilom prema Dubrovniku. Blizu naselja Brsečine kod Trstenog vezali su mu ruke i noge i vukli ga po makadamskom putu i sa vrha klisure bacili ga u ponor zvani Dubravica. Sinčić mu je umro posle godinu dana. Žena mu se preudala za ustaškog natporučnika  Bencona koji je komandovao streljanjem Srba kod Opuzana.

Grobnica ovih žrtava u Zavali je 1992. oskrnavljena i razorena- Izvor: Luka Š.Popovac, Ustaški zločin genocida  u Donjoj Neretvi)

(Na slici braća mučenici Risto i Marko Popovac)

Prilog uradio:

Milenko Jahura

Predsjednik SND Prebilovci

Vezane vijesti:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. U filmu „Okupacija u 26 slika“ je falsifikat. Na Rudinama kod Stona ubijeni su samo Srbi: 12 pravoslavnih Srba, pomorski kapetan iz Dubrovnika, Srbin katolik Božo Batinić i Murat Hajdarhodžić, Srbin musliman. Batinića su mogli pitati samo „Ima li koji katolik?“, jer on Hrvat nije bio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: