Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

77 godina od stradanja Srba u Hutovskim jamama Gradina i Hadžibegov bunar

Datum objave: ponedeljak, 25 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Iz „Silosa“ u Tasovčićima ustaše su tokom noći 24/25. juna odvojile grupu od oko 40 Srba (najmanje 36) i vezane žicom odvezli ih autobusom do Hutova. Putovanje ovih mučenika do gubilišta trajalo je više sati po makadamskom putu preko Stoca i Hrasna. Bili su to uglavnom ugledni i obrazovani ljudi, kao i oni koje je hrvatska vlast smatrala „opasnim Srbima“. Najviše ih je bilo iz Čapljine i Tasovčića. Dovedeni  su uz veliku strminu po bespuću do jame zvane Gradina.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 22. juna 2017. godine.

U pratnji autobusa bilo je više automobila sa ustašama iz Čapljine. U Hutovu ih je dočekala velika grupa ustaša, na čelu sa tabornikom Ivanom Mustapićem.

Vezane Srbe su strahovito mučili, posebno sveštenika Ljubomira Hajdinovića, paroha čapljinskog, kome su oči iskopali bajonetom. Potom su ih strmoglavili u jamu. Sa ove jame nekoliko Srba je uspelo da pobegne, ali su svi kasnije pohvatani i ubijeni.

Pored jame Gradina, Hrvati su u Hutovu gurali Srbe i jamu Hadžibegov bunar, uglavnom one koje su hapsili po vozovima. Pored Ivana Mustapića u zločinima u Hutovu i Gornjem Hrasnu su se istakli: Vide Obad, Baldo Raič, Šćepo Previšić, Mišo Maslać, Boško Vukorep, Luka Vukorep, Mato Konjevod, Spasoje Raič, Ilija Mustapić, Ivan Butigan, Nikola Raič, Jozo Raič, Mijo Raič, Anđelko Raič, Anton Rajvan,Ilija Raguž, Marko Raguž, Mato Raguž, Mitar Marčinko, Vide Prkačin, Pero Vujinović, Stjepan Raguž, Grga Vujinović, Stojan Raguž i mnogi drugi.

(fotografije su iz 1990. kada su mošti mučenika izvađene iz jama u Hutovu)

Izvor: SND Prebilovci, Milenko Jahura

Vezane vijesti:

Mile Vitković i Ognjen Ždrakanović prve žrtve genocida nad Srbima u Čapljini

Mučenička smrt sveštenika Dušana Blagoja, paroha stolačkog

Sjećamo se jame u Ržanom dolu | Jadovno 1941.

77. godina od Vidovdanskog pokolja Srba u Donjoj Hercegovini …

Krvavi kamen hercegovački: Vidovdanski pokolji | Jadovno 1941.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top