fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zločin koji Hrvatska želi da zaboravi: Ubice porodice Zec 25 godina bez osude

 Foto: RAS Srbija
Foto: RAS Srbija

Da je danas živa, devojčica Aleksandra Zec (12) imala bi 37 godina, taman koliko i aktuelni potpredsednik hrvatske vlade Božo Petrov.

Aleksandra je 7. decembra 1991. brutalno ubijena zajedno sa svojim ocem Mihajlom i majkom Marijom tokom jedne od akcija jedinice hrvatskog MUP-a, poznate pod imenom „Jesenje kiše“, koja je radila pod okriljem Tomislava Merčepa.
U bizarnom nizu događaja vezanih za istragu ovog trostrukog ubistva, četvorica izvršilaca: Siniša Rimac, Munib Suljić, Nebojša Hodak i Igor Mikola neposredno nakon zločina priznali su krivicu. Policajcima su pokazali i jamu na Sljemenu, vrhu iznad Zagreba, gde su zakopali porodicu Zec.

Ko je Igor Mikola?

Ipak, priznanje nije prihvaćeno zbog proceduralne greške jer je potpisano bez advokata. Ovih dana hrvatsku javnost uzburkalo je pismo Igora Mikole koje je iz zatvora poslao policiji i pravosuđu. U pismu koje je objavio hrvatski „Jutarnji list“ najavio je da će otkriti punu istinu o ovom zločinu ističući da je za to došlo vreme jer je, kako je rekao, pobedila njegova politička opcija.

– Sada, pod novim okolnostima, pobedom moje političke opcije… ja moram izneti istinu – napisao je Mikola u pismu.

Podsetimo, u Hrvatskoj je prošlog meseca, nakon podrške Mosta nezavisnih lista Bože Petrova, formirana vlada HDZ.

Mikola, koji je prema sopstvenom priznanju jedan od četvorice egzekutora porodice Zec, prošle godine je na vlastiti zahtev iz Perua izručen Hrvatskoj. U bekstvu je bio od 2005, kada je osuđen na pet godina zatvora zbog umešanosti u ubistva Srba u Pakračkoj Poljani 1991. Preokret se dogodio 2014, kada se, nakon što je u Peruu razvio biznis trgovine kokainom, zakačio s lokalnim bandama, pa se u strahu za sopstveni život predao tamošnjoj policiji i zatražio izručenje Hrvatskoj.

Branio Merčepa

U Peruu, kako prenose hrvatski mediji, sarađivao je s Goranom Stavrićem Kljukijem, pripadnikom Arkanovih paravojnih formacija – upravo ga je strah posle likvidacija Kljukija vratila u Hrvatsku.
Igor Mikola se pojavio na sudu u sredu kao svedok na suđenju Merčepu, kome se sudi za nesprečavanje ubijanja srpskih civila tokom 1991. godine. Umesto svedočenja, rekao je da se ne seća šta je govorio u pismu, i da neće ništa reći zbog straha za vlastitu bezbednost jer su njegovo pismo objavili mediji.

Šifra „Atlantis“

Haški tribunal je 2006. prosledio hrvatskom tužilaštvu „Dosije Merčep“ na 14.000 stranica pod šifrom „Atlantis“, gde su dokumentovani svi dokazi o svirepim ubistvima iza kojih stoji Merčep i njegova jedinica. Tek 2010. Merčep biva uhapšen na zahtev Županijskog državnog tužilaštva Hrvatske. Merčep je za taj zločin ponovo optužen u junu 2011. jer je bilo proceduralnih grešaka u ranijem suđenju, pa se tako i danas vodi postupak pred sudom u Zagrebu za ubistvo najmanje 52 srpska civila 1991.

„Jesenje kiše“

Osumnjičeni za ubistvo porodice Zec uhapšeni su dan posle svirepog zločina. Jedinica MUP-a Hrvatske „Jesenje kiše“ bila je pod komandom Tomislava Merčepa, koji je tada bio savetnik Ivana Vekića, ministra unutrašnjih poslova Hrvatske. Rimac je osuđen 2005. na osam godina zatvora za obično ubistvo NN lica u Pakračkoj Poljani. Munib Suljić je osuđen 2005. na 12 godina zatvora za ubistvo NN lica u Pakračkoj Poljani. Umro je 2006. godine.

Autor: Mihajlo Jovićević

Izvor: BLIC

 

Vezane vijesti:

Nismo zaboravili: Stradanje porodice Zec u Zagrebu

Srpsko pitanje u Hrvatskoj nije političko već – ekološko

Krvavi „Slavonski Napoleon“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: