fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЗБОГ ПЈЕСМЕ У ЗАТВОР? На пет мјесеци осуђени Ристо Лечић и Славко Алексић

Апелационо вијеће је у неправоснажној пресуди, коју је данас изрекла суткиња Азра Милетић, утврдило да су Сладојевић, Алексић и Лечић својим активностима на скупу “равногораца” у Вишеграду величали четнички покрет и Дражу Михаиловића, те пјевајући пјесме које у свом тексту позивају на пријетњу и насиље, починили кривично дјело “изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости”.

Суђење им је почело у јулу 2021, а првостепеном пресудом из децембра прошле године Суд Босне и Херцеговине ослободио их је оптужбе да су се окупили у јутарњим сатима 10. марта 2019. године на Тргу палих бораца у Вишеграду, у организацији вишеградског општинског одбора “Равногорског покрета”, на којем је било припадника покрета из Србије и Црне Горе, у униформама и са заставама, који су касније возилима отишли на локалитет Добрунске ријеке, познат као “Дражевина”.

Сладојевић је тада ослобођен оптужбе да се, као предсједник “Равногорског покрета Републике Српске”, након извршеног постројавања обратио присутнима и предао рапорт оптуженом Алексићу, док је у позадини пуштана пјесма са стиховима који изазивају страх.

Алексић је, према ранијој пресуди, ослобођен оптужбе да се, након што му је на локалитету “Дражевина” рапорт предао Сладојевић, присутнима обраћао ријечима “Браћо равногорци, браћо четници”, при чему су пристуни користили терминологију која изазива страх, док се са разгласа пуштала пјесма “Спрем’те се, спрем’те, четници”.

Лечић је ослобођен оптужбе да је испред хотела “Вишеград” започео с пјевањем пјесме уз гусле којом се велича четнички покрет, а која у свом тексту изражава пријетњу или насиље, те изазвао узнемиреност и страх становништва, а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних мјеста.

На другостепену пресуду постоји могућност жалбе Трећестепеном вијећу Суда БиХ.

Извор: СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: