Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zaustaviti skrnavljenje spomenika sovjetskim vojnicima

Rusija je još jednom pozvala poljske vlasti da zaustave rušenje spomenika sovjetskim vojnicima i da stanu u kraj vandalizmu na vojnim grobljima, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Organizaciji za evropsku bezbjednosti i saradnju /OEBS/ Aleksandar Lukaševič.

On je tokom zasijedanja Stalnog savjeta OEBS-a u Beču pozvao Varšavu da prestane sa uništavanjem spomenika koji su izgrađeni u znak sjećanja na one koji su dali svoje živote za narod Poljske i oslobodili ljude iz nacističkih logora.

“Od Varšave očekujemo i da preduzme efikasne mjere kako bi se zaustavilo skrnavljenje vojnih groblja”, rekao je Lukaševič.

Ruski predstavnik je podsjetio da je Varšava odgovorna za 53 od ukupno 79 slučajeva vandalizma usmjerenih protiv sovjetskih spomenika van Rusije tokom 2015. i 2016. godine, prenio je TASS.

“Primjeri pokazuju da kampanja protiv zajedničkog vojnog i istorijskog nasljeđa u Poljskoj dobija dodatni impuls. Uvjereni smo da takvi primjeri vandalizma imaju prirodu sličnu neonacizmu. Nažalost, ovo se dešava uz odobrenje ili uz totalnu neaktivnost poljske Vlade”, naglasio je Lukaševič.

U Poljskoj je 21. oktobra 2017. godine usvojen dopunjeni zakon o udaljavanju od komunizma, koji predviđa uklanjanje spomenika koji “odaju počast ljudima, organizacijama, događajima i datumima koji označavaju komunizam ili neki drugi totalitarni režim”.

Stručnjaci Instituta za nacionalno sjećanje su oko 230 spomenika posvećenih Crvenoj armiji u Drugom svjetskom ratu proglasili dijelom komunističke propagande.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Protiv živih i mrtvih: Počinje rušenje sovjetskih spomenika u …

Rusija zahteva od Bugarske istragu o uništavanju spomenika …

Putin: Zaustaviti poricanje Holokausta | Jadovno 1941.

Lavrov upozorio na rehabilitaciju nacizma | Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: