Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Protiv živih i mrtvih: Počinje rušenje sovjetskih spomenika u Poljskoj

U Poljskoj je danas stupio na snagu zakon o premeštanju sovjetskih spomenika u okviru dekomunizacije zemlje. Trenutno se čeka odluka lokalnih vlasti. Prema preliminarnim podacima, zakon će obuhvatiti više od 200 spomenika vojnicima Crvene armije. Šta će s njima biti nakon demontaže, još uvek nije rešeno.

© Sputnik/ Aleksej Vitvicki
© Sputnik/ Aleksej Vitvicki

Prema zakonu koji je stupio na snagu u Poljskoj, spomenici koji simbolizuju komunizam ili drugi totalitarni poredak treba da budu prebačeni sa javnih mesta u narednih 12 meseci. Odluku će doneti lokalne vlasti. Ranije su vlasti republike saopštile da nameravaju da premeste sve spomenike koji se nalaze van groblja. „Totalitarizam“ skulptura će odrediti Institut za nacionalno sećanje Poljske. U spisak su eksperti svrstali oko 230 spomenika Crvene armije, a ukupno ih je više od 400.

Gde će biti premešteni spomenici nakon demontaže, zasad nije odlučeno. Ranije je bilo reči da će biti preneseni u muzej pod otvorenim nebom. Kasnije je bilo objavljeno da će deo biti prenesen u Muzej Hladnog rata „Podbrosko 3001“. Ovaj kompleks površine 300 hektara sastoji se od zgrade kasarne i dva skladišta bivšeg vojnog objekta, u ovom trenutku se tamo formira nova ekspozicija.

MIP Rusije je nazvao usvajanje poljskog zakona namernom provokacijom i izjavio da ona neće ostati bez posledica. Savet federacije se obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da izda nalog o uvođenju sankcija Poljskoj.

Između Rusije i Poljske je na snazi sporazum o spomenicima žrtava rata i represija od 22. februara 1994. godine, kao i dogovor o prijateljskom i dobrosusedskoj saradnji od 22. maja 1992. godine.

Izvor: SPUTNjIK

Vezane vijesti:

Poljsko-ruski rat spomenicima!

VIDEO: Od ove prelepe sovjetske snajperistiknje su Nemci …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: