Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Poljsko-ruski rat spomenicima!

Poljsko Ministarstvo inostranih poslova je poručilo da Poljsku međudržavni ugovor obavezuje samo na brigu o grobovima sovjetskih vojnika koji su poginuli za slobodu Poljaka, a ne i o spomenicima dominacije SSSR

Sovjetsko vojno groblje u Varšavi
Sovjetsko vojno groblje u Varšavi

POLjSKA premijerka Beata Šidlo izjavila je u petak da je logično da u Poljskoj sa javnih mesta nestaju simboli komunizma, kao što je oko 500 spomenika zahvalnosti Crvenoj armiji za oslobađanje od fašističke nemačke okupacije, a da će njena zemlja brinuti samo o grobovima sovjetskih vojnika.

– To da sa poljskog javnog prostora treba da nestanu simboli komunizma, valjda je to prirodna i normalna stvar. Mislim da mnoge građane iritira to što se na mnogim mestima takvi simboli i dalje nalaze – kazala je Šidlo. A poljsko ministarstvo inostranih poslova je poručilo da Poljsku međudržavni ugovor obavezuje samo na brigu o grobovima sovjetskih vojnika koji su poginuli za slobodu Poljaka, a ne i o spomenicima dominacije SSSR-a.

Dan ranije Moskva je izjavila da je Poljska objavila rat spomenicima Rusiji kada je odlučila da ih ukloni širom zemlje.

– Islamska država je iz ideoloških razloga minirala spomenike Palmire, a Poljska iz ideoloških razloga demontira spomenike našim vojnicima. Rat spomenicima ima za cilj da izbriše iz pamćenja poljskog naroda činjenicu da ga je Crvena armija oslobodila od potpunog uništenja od strane nacista – reagovala je na najavu iz Poljske portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Tokom ofanziva protiv Hitlera na istočnom frontu na pobedonosnom putu na Berlin u operacijama oslobađanja Poljske poginulo je preko 600.000 sovjetskih vojnika, Rusa, Belorusa, Ukrajinaca i drugih naroda tadašnjeg SSSR-a.

Autor: N. S.

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: