Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Putin: Zaustaviti poricanje Holokausta

Predsednik Rusije Vladimir Putin izajvio je danas da se odlučno moraju zaustaviti pokušaji poricanja Holokausta i omalovažavanje odlučujućeg doprinosa Sovjetskog Saveza u pobedi nad nacističkom Nemačkom, prenosi Sputnjik.

Vladimir Putin Foto: Wikipedia
Vladimir Putin Foto: Wikipedia

Na događaju posvećenom Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta i godišnjici potpunog oslobađanja Lenjingrada od fašističke opsade, Putin je rekao da je „danas međuverska, međunacionalna saglasnost osnova ruske državnosti”.

Prema njegovim rečima, odbacivanje antisemitizma, bilo kakvih manifestacija ksenofobije i etničke mržnje približavaju Rusiju i Izrael.

Putin je naglasio da Rusija i Izrael blisko sarađuju i „u borbi protiv pokušaja falsifikovanja istorije i revizije rezultata Drugog svetskog rata“.

Predsednik Rusije i premijer Izraela Benjamin Netanijahu posetili su izložbu „Sobibor: Pobednici smrti“, koja je otvorena u Jevrejskom muzeju i Centru za toleranciju u Moskvi.

“Ovo je posebno simbolično, jer ovih dana svet se seća žrtava Holokausta. Kao što znate, u našoj zemlji bilo je mnogo žrtava, praktično u svakoj porodici. Među Jevrejima koje su uništili nacisti, bilo je mnogo građana Sovjetskog Saveza, ali oni su takođe dali veliki doprinos pobedi nad fašizmom“, istakao je Putin.

„Naše sećanje je upozorenje na sve pokušaje ideje svetske dominacije, proglasiti, graditi, utvrđivati svoju veličinu na osnovu rasne, nacionalne i bilo koje druge superiornosti“, istakao je Putin.

„Rusija kategorički odbacuje takve pokušaje“, poručio je on.

Prema njegovim rečima, masovno uništavanje ljudi od strane nacista „ne prestaje da užasava i dan-danas“, a svi svetski političari, javne i verske ličnosti obavezni da spreče „klijanje korova nacionalizma“.

On je dodao da Rusija ceni odnos Izraela prema istoriji Drugog svetskog rata.

„To je posebno važno u svetlu onoga što se dešava u velikom broju evropskih zemalja, uništavanje i skrnavljenje spomenika sovjetskim vojnicima koji su dali svoje živote za oslobađanje nacističkih koncentracionih logora, za spas Evrope i sveta od nacizma”, istakao je Putin.

Uveren sam da su savremeni političari, verske i javne ličnost učiniti sve što je moguće da danas u XXI veku sačuvaju istorijsko sećanje i spreče klijanje kkorova nacionalističke ideologije u svim oblicima — antisemitizma, rusofobije i svih drugih fobija izgrađenih na mržnji, naglasio je on.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je naglasio da Izrael neće zaboraviti ulogu Sovjetskog Saveza za pobedu nad fašizmom.

„Nikada ne zaboravljamo ulogu koju je sovjetska vojska igrala u ovoj pobedi“, rekao je Netanijahu.

On je istakao da „ukoliko se na vreme ne zaustavi duboka mržnja prema Jevrejima, ona se veoma brzo širi i može da uništi druge narode“.

„Naš zajednički zadatak je da se borimo protiv takvih ekstremnih ideologija, dok su još uvek male i slabe, da se borimo protiv njih na vreme“, istakao je Netanijahu.

Piše: FONET

Izvor: DANAS

Vezane vijesti:

Svet obeležava Dan sećanja na Holokaust

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: