fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zatvoreni Srbi u Livnu skrivani od Crvenog krsta

Na suđenju pred Sudom BiH za ratne zločine nad srpskim civilima u Livnu, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je sakrio grupu zatvorenika u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ za vrijeme posjete Crvenog krsta toj školi.

Sudnica_1.jpg

Svjedok Marko Janković rekao je da je, kao vojni policajac u Livnu, učestvovao u privođenju ljudi na saslušanje, pretežno Srba, navodeći da je komandant Vojne policije bio Zdenko Andabak.

Svjedok Miro Dolić naveo je da je bio vozač Vojne policije pod komandom Zdenka Andabaka, da je čuo da su osobe srpske nacionalnosti privođene u školu gdje je bilo sjedište Vojne policije, te da je bilo i premlaćivanja, prenosi Birn.

Tužilaštvo je prezentovalo iskaz ovog svjedoka, u kojem je naveo da je primijetio da su neki od pritvorenih bili maltretirani.

Dolić je potvrdio da je to rekao, navodeći imena osoba koje su mu rekle da su maltretirane.

Na ovu konstataciju, optuženi Andabak je rekao da osobe koje je svjedok spomenuo više nisu među živima.

Svjedok Tadija Čulo rekao je da je kao pripadnik Vojne policije obavljao pretrese stanova osoba srpske nacionalnosti koje su zbog posjedovanja oružja privođene u školu.

Tužilaštvo je konstatovalo da je svjedok ranije izjavljivao da je vidio povrede na nekim od saslušanih lica, na što je svjedok rekao da je to izvučeno iz konteksta.

U zapisniku iz istrage se navodi i da mu je komšija Milan Marić rekao da je premlaćen i da ga bole leđa, ali je svjedok rekao da se ne sjeća.

Za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila 1992. godine u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ sudi se Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću zvanom Babo i Seadu Velagiću. Optužnica ih tereti u 29 tačaka.

Prema optužnici, Andabak je bio komandant Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za operativnu zonu sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Suđenje će biti nastavljeno 11. maja.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Suđenje za zločine nad Srbima u Livnu

Svjedok identifikovao Jašarevića koji ga je mučio strujom

Svjedočenje o premlaćivanju Srba

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: