Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svjedok identifikovao Jašarevića koji ga je mučio strujom

Tužilaštvo BiH

Svjedok Tužilaštva BiH Marko Vulić identifikovao je Muamira Jašarevića zvanog Babo, kojem se sa Zdenkom Andabakom i Seadom Velagićem sudi za zločine nad srpskim civilima u Livnu, kao osobu koja ga je u školi mučila strujom.

Vulić je danas u Sudu BiH ispričao da je bio pritvoren u školi „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu i da je odveden na ispitivanje kod „načelnika Muhameda Ibrahimovića“.

„Ibrahimović nešto kucka. Kažu `Hoćemo šifru Knina`, pa udarac. Najviše su me udarali Babo i Zmija. Babo mi je tri puta stavljao struju na vrat, nadlakticu i butinu. Udarali su me čizmom, palicom, svačim. Bio sam crn“, izjavio je Vulić dodajući da zbog premlaćivanja deset dana nije mogao da ustane, prenosi Birn.

Svjedok je u sudnici prepoznao optuženog Jašarevića, za koga je rekao da ga ranije nije poznavao, ali da je čuo njegovo ime u školi. On je naveo da se sjeća i Zdenka Andabaka iz škole, ali da je „on u odnosu na Jašarevića bio čist k’o suza“.

Iskaz je dao i Vojislav Ivetić koji je rekao da je bio pritvoren u sali škole u avgustu 1992. godine, nakon racije u kojoj je „pokupljeno srpsko stanovništvo“.

On je naveo da ga je tokom zatočeništva tukao izvjesni Dino Hodžić, te da je pušten nakon što mu je otpusnicu iz zatvora potpisao načelnik Vojne policije Zdenko Andabak.

Optuženi Andabak rekao je da na otpusnici koju je prezentovalo Tužilaštvo BiH nema njegovog imena ni prezimena, te da se može utvrditi da potpis nije njegov.

Andabak je, sa Muamirom Jašarevićem i Seadom Velagićem, optužen za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu.

Prema optužnici, Andabak je bio komandant Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za Operativnu zonu sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Tužilaštvo je za svjedoka pozvalo Peru Jovića, koji je ispričao da je iz sale škole, u kojoj je bio zatvoren 51 dan, dva puta vođen na ispitivanje. Prvi put ga je vodio izvjesni Garić, a drugi put ga je izveo Babo. Garić ga je, kako je rekao, pretukao palicom, rukama, nogama, nakon čega je izgubio svijest.

„Drugo veče me vodio Babo. Bio je krupan, ozbiljan, nikad nasmijan. On mi je stavio struju na vrat. Kao neki aparat za brijanje. Bili smo on i ja, sami“, prisjetio se svjedok.

Jović je dodao da ga je nakon mučenja Sead Velagić vodio kući zbog navodnog puškomitraljeza koji je ranije razdužio, a da ga je potom Garić u hodniku škole poprskao zapaljivim sredstvom po nozi i zapalio.

On je rekao da mu je Zdenko Andabak rekao da je slobodan i da se nakon puštanja mora svaki dan javljati.

„Imao je brata u Vojnoj policiji koji je bio moj radni kolega“, izjavio je svjedok prepoznavši optuženog u sudnici.

Optuženi Andabak konstatovao je da svjedok nije radio sa njegovim bratom, nego daljim rođakom.

Svjedok Aleksandar Radeta, koji je radio u Komisiji za traženje nestalih Republike Srpske, naveo je da je 1999. godine učestvovao u ekshumaciji 13 tijela iz jame Zastinje na području Livna.

„Identifikovan je Milun Bajilo iz Livna i još tri osobe. Prema mojim saznanjima, 12 osoba, čiji su ostaci pronađeni u grobnici, bilo je dovedeno iz Hrvatske u Livno“, rekao je svjedok i dodao da su tijela pala sa velike visine.

Svjedoci Jozić i Ivetić rekli su da je Milun Bajilo ubijen u školi u Livnu, te da je bio pritvoren s 12 radnika iz Hrvatske, koje su nazivali `Ćelavci`.

Suđenje će biti nastavljeno 24. februara.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Pažin: Toliko su me tukli da sam svijest gubio osam puta

Svjedočenje o premlaćivanju Srba

Paviću dvije i po godine za ubistvo Srbina

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: