fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Suđenje za zločine nad Srbima u Livnu

Svjedok Tužilaštva BiH Anto Anić rekao je na suđenju za zločine nad Srbima u Livnu, da je u školi „Ivan Goran Kovačić“ bilo zatvoreno stotinjak Srba nad kojima je nadzor imao Muhamed Ibrahimović.

Sud BiH   Foto: RTRS
Sud BiH Foto: RTRS

Za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila 1992. godine u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“, u Sudu BiH sudi se Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću. Optužnica ih tereti u 29 tačaka.

Prema optužnici, Andabak je bio komandant Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Svjedok je ispričao da je od maja 1992. godine bio pripadnik Vojne policije HVO-a čiji je komandant bio Zdenko Andabak, a Jašarević i „drugi dečki iz Zagreba“ pomoćnici.

On je potvrdio da ih je Andabak zatekao u maju 1992. godine u školi „Ivan Goran Kovačić“ još kao pripadnike Interventnog voda pod komandom Milana Juranića, prenosi Birn.

Svjedok je rekao da je, kao vojni policajac, bio raspoređen na portirnici u školi. Prisjetio se da su na ljeto u školu privođeni dezerteri HVO-a, muslimani i Hrvati.

„U avgustu, nakon učestalih granatiranja Livna koja smo smatrali navođenim, došla je veća grupa Srba u fiskulturnu salu u školi. Grubo da kažem, bilo ih je 100. Neki su bili uniformisani, neki nisu“, izjavio je Anić, dodajući da je lično išao u par stanova obavijestiti ljude da dođu u školu na informativni razgovor.

Prema njegovim riječima, Srbi su mu se javljali svako jutro po spisku koji se nalazio na portirnici, ali se nije mogao izjasniti o vremenu kada je to bilo. Naveo je da niko od pritvorenih nije iz škole mogao otići samovoljno.

Anić je ispričao da je Vojna policija imala i krim-službu čiji je vođa bio Muhamed Ibrahimović, a u kojoj su, kako se sjeća, bili Damir Mišković i izvjesni Garić.

„Ibrahimović je formirao krim-službu i moj je subjektivni utisak da je on bio iznad komande Vojne policije“, rekao je svjedok, dodajući da nema većih znanja o vojnim strukturama.

Odgovarajući na pitanje optuženog Andabaka, rekao je da je Ibrahimović imao nadzor nad zatvorenicima u školi, te da mu nije komandovao Andabak, već njegov komandir voda.

Za Jašarevića je svjedok rekao da je išao s njima na teren u Jablanicu, ali nije tačno znao kada je to bilo.

Na ovom ročištu nastavljeno je unakrsno ispitivanje svjedoka Damira Miškovića koji je rekao da nije znao zašto je neko privođen ili puštan iz škole u Livnu, te da kao vojnik nije imao saznanja o tome kakve su čije uloge u Vojnoj policiji.

Objasnio je da je, kao vojni policajac, učestvovao u „pretresu oružja“, te da je naređenja dobijao od komande, ali da nije lično kontaktirao sa Zdenkom Adabakom, niti je vidio neku pisanu naredbu.

Mišković je naveo da je skoro tokom cijelog juna bio na terenu u Bugojnu, te da su tada išli i Jašarević i Sead Velagić. Dodao je da je polovinom avgusta otišao na obuku u Ljubuški gdje je ostao sve do sredine septembra, te da je s njim išao i Velagić.

Suđenje će biti nastavljeno 30. marta.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

UBISTVA SRBA U LIVNU

PODIGNUTE OPTUŽNICE ZBOG UBISTVA SRBA NA PODRUČJU LIVNA

ZATRAŽENO PRODUŽENjE PRITVORA MUAMIRU JAŠAREVIĆU

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: