fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ubistva Srba u Livnu

Sud_BiH.jpg
Tužilaštvo BiH

Na suđenju Zdenku Andabaku, Muamiru Jašareviću i Seadu Velagiću za zločine počinjene nad srpskim civilima u Livnu, svjedok Tužilaštva BiH Milutin Crnčević rekao je da je 1992. godine čuo da su neki Srbi ubijeni, istakavši da je među njima bio i njegov otac.

Svjedok je rekao da je kasnije čuo da mu je oca ubio vojni policajac Ilija Pavić, kog je Kantonalni sud u Livnu osudio na tri godine zatvora zbog zločina počinjenih u tom gradu, ali je presuda nepravosnažna.

„Pitao sam Zdenka Andabaka, komandira Vojne policije, šta je bilo. On mi je rekao da je čuo za slučaj, ali da je tada bio u Zagrebu. Na suđenju Paviću, Andabak je kao jedan od glavnih svjedoka rekao da je došao po Pavića nakon što je upucao mog oca i da je opravdao upotrebu vatrenog oružja“, izjavio je Crnčević, prenosi Birn.

Andabaku se sudi sa Muamirom Jašarevićem i Seadom Velagićem za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila koji su 1992. godine bili zatočeni u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“. Optužnica ih u 29 tačaka tereti za zatvaranje, mučenje i ubistva.

Prema optužnici, Andabak je bio komandir Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina, Jašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a u Livnu.

Crnčević je izjavio da je radio kao policajac u Livnu do 30. maja 1992. godine, kada ga je dužnosti razriješio načelnik Policijske uprave Draško Dalić. On mu je, kako je naveo svjedok, rekao da ne može više raditi jer je srpske nacionalnosti.

„Tada je s posla odstranjen i Nikola Jović, a ostali Srbi su ranije napustili radna mjesta u policiji“, rekao je svjedok, te napomenuo da je radio kada je pritvoren njegov kolega Draško Radivojiša.

U nastavku svjedočenja Crnčević je rekao da je tokom 1992. nekoliko puta privođen u Livnu. Jednom je, kako je pojasnio, odveden iz stana u Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“, gdje je smješten u svlačionice sa još oko stotinu drugih civila.

„Sutradan je došao Andabak i puštao neke ljude kući. Meni nije ništa rekao, a pošto je narednog dana trebalo da bude 40 dana od smrti oca, pitao sam ga da i mene pusti“, prisjetio se svjedok, istakavši da je tada pušten kući.

Crnčević je negirao da je imao ikakve veze sa oružjem u Livnu, navodeći da „Andabak igra razne igre“.

Suđenje se nastavlja 21. oktobra.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SRBI NAPUŠTALI LIVNO IZ STRAHA – Jadovno 1941.

zbog zločina nad srbima uhapšeni jašarević i velagić

U LIVNU ŠESNAEST GODINA KASNIJE – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: