Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zastrašivanje Srba u Prebilovcima

BEOGRAD, 2. JULA /SRNA/ – Srpsko nacionalno društvo „Prebilovci“ upozorilo je da nepoznate osobe davastiraju prostor oko pravoslavnog Hrama Vaskrsenja u Prebilovcima i uništavaju prirodnu okolinu ovog sela u Federaciji BiH, s namjerom da zastraše i ugroze srpske povratnike.

414268Nepoznata osoba juče je bagerom gusjeničarem počela da prokopava put na uzvišenju iznad Hrama Vaskrsenja u kome su pohranjene kosti nedužnih ubijenih Srba nad kojima su ustaše u Drugom svjetskom ratu izvršile pogrom.

Bagerom je prekopan i pašnjački prostor na oko kilometar udaljenost od sela Prebilovci i to bez najave i bilo kakvog obavještavanja Mjesne zajednice i mještana sela.

„Pošto se ovakvi nasrtaju dešavaju u kontinuitetu, opravdano se bojimo da je riječ o sračunatoj prijetnji za bezbjednost Prebilovaca, prijetnji Hramu Vaskrsenja koji je mnogima u okolini trn u oku, i prijetnja bezbjedosti srpskih povratnika“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora Udruženja Milenko Jahura.

Kako se ističe, Srbi „više ne mogu da imaju miran san jer im se pod samo selo, u šumu, ubacuju nepoznate osobe čije namjere ne mogu biti miroljubive“.

Ovo udruženje, čije je sjedište u Beogradu, zahtijeva od opštine Čapljina, koja je u sastavu Hercegovačko-neretvanskog kantona, da naredi da se obustave započeti radovi i da se zemljište vrati u prethodno stanje.

„Zahtijevamo i od Republike Srpske i srpskih predstavnika u organima BiH, kao i od Srpske pravoslavne crkve da se angažuju kako bi se Prebilovci, njihov hram i stanovništvo zaštitili od evidentnog ponovljenog ugrožavanja i prijetnji“, ističe se u saopštenju.

Načelnik opštine Čapljina Smiljan Vidić danas se nije javljao na telefon.

Prebilovci su selo koje je najviše stradalo u Drugom svjetskom ratu u Evropi.

Od ukupno hiljadu stanovnika Prebilovaca, 6. avgusta 1941. godine ubijeno ih je 850, od kojih je 600 žena i djece. Ustaše su ubijene ili žive Srbe bacali u krašku kamu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Prebilovci – hercegovački zavjet i oporuka

Milenko Jahura: Prebilovci mogu da opstanu samo pod zaštitom Uneska!

Jahura: Teške mašine u Prebilovcima

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. Nema bolesnijeg naroda od Hrvata, em se rode da mrze Srbe, em ih Vatikan odgaja da mržnju svoju pretvaraju u zločin

  2. Potrebno je naučno obraditi politiku jugoslovennstva dabismo imali naučne elemente dokaze u istini o tome šta dobro a šta loše nam je ta politika donela jer preko tog kanala dejstvuju naši neprijatelji koima narodi nesrpski iz jugoslavije služe kao instrumennt genocida nad nama ali i srbi duhovni invalidi koi su spremni da zarad položaja i privilegija služe jugoslovenstvu !STINA je jedini način borbe protiv satanizma.Obraditi Tita ko je šta i za koga radio jer je ustaštvo sakrio u bratsvu-jedinstvu a Srpsku istoriju označio kao nepoželjnu dakle praktično zabranio a kako to funkcioniše pokazuje sledeći primer naime jednog od ustaša koi je predvodio strahovit zločin u Pribilovcima uhapsili su 1954 u Subotici u familiji Dulić koja ga je čuvala dakle ko je ministar Dulič gradonačelnik Subotice njegov brat i ministarka Dulić i imaju li veze sa tom familijom !Optužnica protiv Ante Pavelića podignuta je 11 godina posle završetka rata dali slučajno!?Bez ISTINE osakaćeni smo u zaštiti sebe od genocida nad nama !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: