Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Зашто Хитлер није покорио Швајцарску?

Швајцарска је из Другог светског рата изашла непокорена, али не и неокрзнута. Она је опстала као слободна, демократска земља у Европи која је дрхтала под нацистичком чизмом, али је и сарађивала са Трећим рајхом.

Швајцарац на вежби гађања из пушке 1940. (Foto: Gettyimages)
Швајцарац на вежби гађања из пушке 1940. (Foto: Gettyimages)

Тачно је да је Швајцарска чувала милијарде долара у злату које су нацисти отели жртвама Холокауста, али је не треба олако оценити као нацистичку марионету. Штавише, Немачка је умало извршила инвазију на Швајцарску.

“Швајцарска има најодвратније и најјадније људе и политички систем”, жалио се Хитлер Мусолинију у јуну 1941.

Након пораза Француске у лето 1940. што је Трећи рајх учинило доминантном силом Западне Европе, Немци су планирали да покоре и Швајцарску. Операција Таненбаум требало је да укључи немачке трупе из Француске, Немачке и Аустрије, док би Италијани деловали с југа.

“Изненадни упад од Женевског језера до Констанце, ка центру земље”, гласио је план. “Морамо приморати Швајцарску на брзу предају користећи екстремну супериорну силу”.

Силе осовине имале су достојне противнике. Као и Шведска, Швајцарска је своју неутралност штитила оружјем, а њених плаћеника се још у петнаестом веку плашила Европа. Сви швајцарски мушкарци били су у приправности и сви су имали пушке, које су чували у кућама у случају мобилизације. За земљу од свега четири милиона становника, Швајцарци су имали импресивну војску од око 850.000 људи. Такође, Швајцарска је планинска земља, што значи да би немачки тенкови на њеној територији били бескорисни.

Швајцарска је после рата тврдила да је једино што је Хитлера спречило да је освоји, била чињеница да је имала много наоружаних људи. Ипак, то је мало вероватно.

Нацисти су већ били освојили Француску, чија је војска важила за једну од најбољих у Европи и то за само шест недеља. Швајцарска би им се супротставила, заправо, народном милицијом без тенкова, артиљерије и летелица. Иако је планинска, најнасељенији делови су на равним теренима, који би лако могли бити прегажени. Такође, раније подигнута утврђења стајала су на границама са Немачком и Аустријом, али не и са Француском.

Дакле, зашто Нацисти нису окупирали Швајцарску?

Један разлог је можда тај што их је Хитлер делом сматрао Немцима (то га, пак, није спречавало да окупира Аустрију). Вероватније је да га је у томе спречила инвазија на Русију, иако су Немци и даље прикупљали средства да окупирају Балкан у пролеће 1941. А можда је Швајцарска једноставно била сувише користан посредник између Нациста и светске економије.

У сваком случају, у рат је ушла и из рата изашла као слободна земља.

Извор: б92

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: