Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Zašto Crna Gora izbegava istragu zločina u Lori

Radan Nikolić Foto. N. Đurić
Radan Nikolić    Foto. N. Đurić

Podgorica – Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore (UBR) zatražilo je od specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da ih pismeno obavesti o rezultatima saradnje Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore (VDTCG) i Državnog odvetništva Republike Hrvatske (DORH) dokle se stiglo na procesuiranju velikog ratnog zločina označenog kao

„Lora 3”.

Crnogorski borci su ovaj zahtev uputili povodom 24. godine od ratnog zločina nad 14 pripadnika JNA iz nikšićko­šavničke grupe, koji su počinili pripadnici Vojne policije Hrvatske u Vojnoistražnom centru „Lora”, Split, i pripadnici hrvatskih oružanih formacija u Duvnu i Hercegovini u aprilu i maju 1992. godine.

Kako je rekao za naše novine direktor UBR Radan Nikolić, ta organizacija je Katnića detaljno upoznala sa dešavanjima u slučaju „Lora 3” i uz zahtev priložila pisane informacije o okolnostima ubistava 24 vojnika JNA od strane hrvatskih paravojnih formacija u Čepikućama, Ivanjici, Osojniku i Grabu 1. 10. 1991. godine, kao i o okolnostima zarobljavanja i stradanja šestorice pripadnika JNA iz barske grupe na području Neuma u aprilu 1992. godine.

Podsećanja radi, vrhovni državni tužilac Crne Gore Vesna Medenica i glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić, 28. 7. 2006. godine u Budvi potpisali su Sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, čije područje primene je ograničeno isključivo na ratne zločine koji su počinjeni na području Republike Hrvatske, odnosno prema državljanima Republike Hrvatske, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Republike Crne Gore.

„Tim jednostranim sporazumom, koji je produkt političkog dogovora Stjepana Mesića i Mila Đukanovića da se krivica za ratna dešavanja devedesetih prebaci na JNA i Srbiju, skoro dve i po decenije, nečinjenjem VDTCG, diskriminišu se crnogorske žrtve ratnih zločina hrvatskih oružanih snaga, poput pripadnika nikšićko­šavničke grupe”, kaže nam Nikolić.

On dodaje da po skorašnjim izjavama vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Ivice Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, u Specijalnom državnom tužilaštvu je, u skladu sa Strategijom za istraživanje ratnih zločina, formirano sedam predmeta koji se odnose na krivična dela ratnog zločina za koja se sumnjiče crnogorski državljani, a koji se većinom odnose na „pregled starih predmeta” u slučajevima „Morinj”, „Kaluđerski laz”, „Bukovica”, i „Deportacija”.

Zanimljivo je da istražni organi prećutkuju činjenicu da je Županijsko državno tužilaštvo Splita 17. 12. 2011. godine, kako je saopštilo, „zatražilo kriminalističko istraživanje zbog sumnji na smrtno stradavanje grupe zarobljenika pripadnika tzv. nikšićko­šavničke grupe, koji su dovedeni u vojni zatvor u ’Lori’ gde su bili zlostavljani”.

„Držimo poraznom činjenicu da od mnogih ratnih zločina koje su devedesetih godina počinili pripadnici paravojnih oružanih formacija SR Hrvatske nad pripadnicima JNA i civilima iz Crne Gore, nije pokrenuta istraga ni u jednom slučaju, te da nema pokazatelja da nova strategija VDTCG u istraživanju ratnih zločina, koja uključuje saradnju sa državnim tužilaštvima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, podrazumeva i obezbeđuje jednako činjenje i tretman za sve ratne zločine i sve žrtve ratnih zločina”, navodi Nikolić.

On pita glavnog specijalnog tužioca Katnića, kao pravnika, vojnika i do sredine marta 2005. godine sudiju Vojnog sudu u Podgorici, kakvog smisla ima pravni princip da ratni zločini ne zastarevaju ako lica odgovorna za ratne zločine, za života, odnosno posle 24 godine ne stigne pravda?

Autor: Novica Đurić

Izvor: POLITIKA, ponedjeljak 06 jun 2016., str. 4

 

Vezane vijesti:

Ubice vojnika u Hrvatskoj i BiH moraju pred lice pravde!

„Nisu krivi samo izvršioci zločina nad Srbima, već i država Hrvatska“

Mučiteljka našeg Milana knjigom „pere“ svoju savest

Feljton: LORA I

Feljton: LORA II

Feljton: LORA III

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: