fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ubice vojnika u Hrvatskoj i BiH moraju pred lice pravde!

Udruženje boraca ratova od 1990. predalo Specijalnom tužiocu dokaze o zločinima nad vojnicima JNA. Traže izuzeće zamenice tužioca Lidije Vukčević zbog „Lore 3“

Ispraćaj posmrtnih ostataka crnogorskih rezervista JNA
Ispraćaj posmrtnih ostataka
crnogorskih rezervista JNA

POVODOM 24. godine od ratnog zločina nad 14 pripadnika JNA iz nikšićko-šavničke grupe, koji su počinili pripadnici Vojne policije Hrvatske u Vojno-istražnom centru „Lora“, kod Splita, i pripadnici hrvatskih oružanih formacija u Duvnu i Hercegovini, u aprilu i maju 1992, Udruženje boraca ratova od 1990. Crne Gore obratilo se glavnom specijalnom državnom tužiocu, Milivoju Katniću. Od njega zahtevaju informaciju o rezultatima saradnje Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i Državnog odvjetništva Hrvatske u procesuiranju ovog ratnog zločina, pod oznakom „Lora 3“.

– Pre deset godina Vrhovni državni tužilac Crne Gore, Vesna Medenica, i glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić potpisali su u Budvi Sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, čija je primena ograničena isključivo na ratne zločine koji su počinjeni na području Hrvatske, odnosno prema njenim državljanima, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore. Tim jednostranim sporazumom, koji je produkt političkog dogovora Stjepana Mesića i Mila Đukanovića, da se krivica za ratna dešavanja devedesetih prebaci na JNA i Srbiju, skoro dve i po decenije, zbog nečinjenja tužilaštva, diskriminišu se crnogorske žrtve ratnih zločina hrvatskih oružanih snaga, poput pripadnika nikšićko-šavničke grupe – upozorio je Radan Nikolić, predsednik crnogorskog Udruženja boraca ratova od 1990. – Po nedavnim izjavama Ivice Stankovića i Milivoja Katnića, u Specijalnom državnom tužilaštvu je formirano sedam predmeta, koji se odnose na krivična dela ratnog zločina za koja se sumnjiče crnogorski državljani, a koji se većinom odnose na „pregled starih predmeta“ u slučajevima „Morinj“, „Kaluđerski laz“, „Bukovica“ i „Deportacija“.

Borci poslednjih ratova pitaju dvojicu visokih funkcionera tužilaštava, šta je sa ratnim zločinom u slučaju „Lora 3“ i tvrdnjom Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, od 17. decembra 2011, da je „zatraženo kriminalističko istraživanje zbog sumnji na smrtno stradavanje grupe zarobljenika pripadnika tzv. ‘nikšićko-šavničke grupe’, koji su dovedeni u vojni zatvor u ‘Lori’, gde su bili zlostavljani?“

– Porazna je činjenica da od mnogih ratnih zločina, koje su devedesetih počinili pripadnici paravojnih oružanih formacija Hrvatske nad pripadnicima JNA i civilima iz Crne Gore, nije pokrenuta istraga ni u jednom slučaju, te da nema pokazatelja da nova strategija VDT u istraživanju ratnih zločina, u saradanji sa državnim tužilaštvima Hrvatske i BiH, podrazumeva i obezbeđuje jednako činjenje i tretman za sve zločine i sve žrtve – tvrdi Nikolić. – Od Katnića očekujemo konkretna činjenja u vidu iniciranja izmene hrvatsko-crnogorskog sporazuma o gonjenju ratnih zločinaca, koji prepoznaje samo hrvatske žrtve i crnogorske ratne zločince, a ne i obratno, kao i izuzeće njegove zamenice Lidije Vukčević iz predmeta ratnog zločina nad pripadnicima nikšićko-šavničke grupe, zbog nekontaktiranja Županijskog državnog odvjetništva u Splitu radi precizne informacije o rezultatima istrage u slučaju „Lora 3“, na kojoj insistiraju porodice ubijenih crnogorskih rezervista i Udruženje.

DETALjNO O ZLOČINIMA

UDRUŽENjE boraca ratova od 1990. je dostavljajući dokumentaciju Milivoja Katnića (na slici) detaljno upoznalo sa dešavanjima u istražnom centru u Splitu i priložilo dokumentaciju o okolnostima ubistava 24 vojnika JNA od strane hrvatskih paravojnih formacija u Čepikućama, Ivanjici, Osojniku i Grabu 1. oktobra 1991, kao i o zarobljavanju i stradanju šestorice pripadnika JNA iz barske grupe na području Neuma, u aprilu 1992.

Radan Nikolić

PREPREKA ISTINI

– IMA li vrhovni državni tužilac konačno snage da se otrgne političkoj kontroli Vlade i njenog poratnog ortakluka sa zvaničnom Hrvatskom, u koji ga je uvukla na štetu Crne Gore i njenih državljana, ostaje da se vidi. Izvesno je samo da dok je Mladen Bajić u Državnom odvjetništvu Hrvatske, puna istina o ratnim zločinima u logoru Lora, uključujući i „Loru 3“, teško će izbiti na videlo – smatra Radan Nikolić (na slici).

Autor: V. Kadić

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Feljton: LORA I

Feljton: LORA II

Feljton: LORA III

Nenad Puhovski o „Lori“: Nisu krivi samo izvršioci zločina, već i država

Mučiteljka našeg Milana knjigom „pere“ svoju savest

Nagrađivana hrvatska „književnica“ mučila Srbe u „Lori“ (VIDEO)

Toliko me je tukla da sam mokrio krv

24. godine od osnivanja hrvatskog logora Lora u Splitu

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: