fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Toliko me je tukla da sam mokrio krv

Tanja Belobrajdić (Foto: Fejsbuk)
Tanja Belobrajdić (Foto: Fejsbuk)

Ispovesti Srba koje je mučila hrvatska književnica u Lori

– Visio sam okačen lisicama. Tukla me je po bubrezima dok se ne onesvestim. Kad sam došao k sebi i kad sam otišao u WC, mokrio sam krv od njenih batina – samo je deo svedočenja jednog od Srba koji su tokom 90-ih godina bili zatočeni u splitskom logoru u nekadašnjoj vojnoj luci Lora”, a koja se odnose na Tanju Duić Belobrajdić, tadašnju suprugu zapovednika logora Tome Duića.

Nekadašnja mučiteljica iz Lore” danas, međutim, prima nagradu Društva hrvatskih književnika za najbolji roman prvenac u kojem do detalja opisuje iživljavanje nad zarobljenicima, uz male izmene – mučitelji u knjizi su Srbi, žrtve Hrvati, a radnja je iz Lore” premeštena u Vukovar.

NEZAPAMĆEN SKANDAL U HRVATSKOJ Mučila Srbe u logoru, pa dobila književnu nagradu za OPISE TORTURE?!

– Stražari bi joj otvarali vrata ćelija, a ona bi ulazila prva. Odabirala bi koga će da izvede i tuče. Izabrane bi izveli obično na krug, gde bi odabrali jednog ili dvojicu, koje bi tukli odvojeno, dok su drugi morali da trče. Tome je prisustvovala – rekao je svedok broj 19 koji je dodao da je upamtio zvuk njenih koraka u hodniku.

Mučenja o kojima ona piše u knjizi Crni kaput” za koju je dobila književnu nagradu, zapravo su se dogodila u Lori”, a među glavnim mučiteljima bili su ona i njen tadašnji suprug Tomislav, od kog se razvela 1994. godine.

Predsednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač nije bio dostupan za komentar, kao ni Tanja Belobrajdić.

Nekadašnji zatvorenici, njih 24, dali su iskaze Dalmatinskom komitetu za ljudska prava koji je na osnovu njih podneo krivičnu prijavu protiv Tanje Belobrajdić.

– Jednom je došla sa dva stražara. Pitala je da li bismo imali seks s njom. Prvo je to pitala pilota Pantića, koji je rekao da ne bi, pa su ga sve troje dobro izudarali. Zatim su pitali pokojnog Mićića, koji je rekao da hoće jer se nadao da taj odgovor nosi manje batina. Skočili su na njega i istukli ga jednako kao Pantića. Kad je došao red na mene, počeo sam se izvlačiti, posebno da imam ćerku tih godina, dobio sam samo dva-tri udarca, malo su me šutirali, pa prešli na druge – navodi svedok G. T.

ead91bc277746fb953c79bf21c70adfbSvedok M. B. seća se da je Tanja dolazila uvek u uniformi, da je po jednog zatvorenika vodila u ćeliju.

– Tamo su nas terali da kleknemo na kolena i da savijemo glavu što bliže podu, tako da se leđa izviju u luk. I onda bi ona tukla po bubrezima palicom – navodi M. B.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine obezbeđivalo je svedoke u procesima za Loru”. Ako bi neko od zločinaca iz Lore”, ko nije procesuiran, ušao u Srbiju, bio bi uhapšen i ovde bi bio pokrenut postupak.

Tomislav Duić
Tomislav Duić

KO JE TOMISLAV DUIĆ

Tomislav Duić, komandant logora u Lori koji je formiran u nekadašnjoj ratnoj luci Jugoslovenske mornarice u Splitu i postojao je od 1992. do 1997, pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. U bekstvu je bio 15 godina, dok ga nisu uhapsili pre tri meseca u Splitu. Tanja Belobrajdić svedočila je na sudu 2002. u slučaju koji se vodio protiv Tomislava i rekla je da je često posećivala supruga u ‘Lori‘, posebno istaknuvši kako on nije tukao nikoga”.

Svedok M. B. se seća da je Tanja uvek dolazila u uniformi i da je uglavnom tukla palicom.

TUŽILAŠTVO NIJE POSTUPILO PO PRIJAVI

Tonči Majić, predsednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, kaže za Blic” da je neprikrivena sabotaža istraga i suđenja od strane tužilaštva, sudova i politike, dala krila zločincima”.

– Ono što je bilo bitno u njenom slučaju, mi smo postigli: ona se više nikad neće pojaviti u kakvoj školi da predstavlja antiratnu knjigu, a da đaci neće znati s kim imaju posla – navodi Majić i dodaje da Tužilaštvo još nije postupilo po njihovoj krivičnoj prijavi iz 2009:

– U uređenim državama dva svedoka su dovoljna da vas odvedu na vešala. A ovde su trenutno – 24 svedoka!

BLIC

Vezane vijesti:

24. godine od osnivanja hrvatskog logora Lora u Splitu

Hrvatski vrh znao za zločine

Uhapšen Tomislav Duić, komandant zloglasnog logora „Lora“

Feljton: LORA I

Feljton: LORA II

Feljton: LORA III

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: