fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Nisu krivi samo izvršioci zločina nad Srbima, već i država Hrvatska“

Zagrebački režiser Nenad Puhovski rekao je da slučaj Tanje Duić koja je kao supruga upravnika logora „Lora“ Tomislava Duića učestvovala u mučenjima logoraša, a sada dobija nagradu Društva hrvatskih književnika, pokazuje da nije jedina i najveća odgovornost na izvršiocima zločina, nego na političkim elitama.

Tomislav Duić - zlikovac iz logora "Lora"
Tomislav Duić – zlikovac iz logora „Lora“
Foto: Tanjug

„Duić, koji je bio upravnik logora i sada je konačno u zatvoru, devedesetih je bio među poslednjim evakuisanim iz Vukovara. Država, dakle, stavlja takvu osobu za upravnika logora, jer zna i mora da zna šta će taj čovek da radi tamo. Umesto da ga pošalje na rehabilitaciju na neku farmu pilića, ona mu daje mogućnost da u logoru sa srpskim, crnogorskim i bosanskim bosanskim zarobljenicima radi šta hoće“, ističe Puhovski, koji je režiser dokumentarca „Lora: Svedočanstva“.

On je rekao da je deo filma u kome jedan od svedoka govori kako ga je Tanja Duić mučila stavio na svoj „Fejsbuk“ profil.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, kroz zloglasni splitski logor „Lora“, prošlo je više od 1.500 Srba. Tomislav Duić, ratni upravnik logora „Lora“, koji je pravosnažno osuđen na 8 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u slučaju „Lora 1“, uhapšen je u februaru u Splitu.

Duić je proveo 15 godina u bekstvu, a uhapšen je ispred svog stana u Splitu. Duić je optužen i u procesu „Lora 2“, koji je počeo u splitskom Županijskom sudu, za zlostavljanje vojnih zarobljenika, od kojih su Bojan Vesović, Dušan Jelić i Vlade Savić ubijeni.

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Nenad Puhovski o „Lori“: Nisu krivi samo izvršioci zločina, već i država

Mučiteljka našeg Milana knjigom „pere“ svoju savest

Nagrađivana hrvatska „književnica“ mučila Srbe u „Lori“ (VIDEO)

Toliko me je tukla da sam mokrio krv

24. godine od osnivanja hrvatskog logora Lora u Splitu

Hrvatski vrh znao za zločine

Uhapšen Tomislav Duić, komandant zloglasnog logora „Lora“

Feljton: LORA I

Feljton: LORA II

Feljton: LORA III

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: