Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zašto bi Dražu ubili na Zlatiboru

Datum objave: četvrtak, 9 novembra, 2017
Veličina slova: A- A+

Istoričar Srđan Cvetković iz Instituta za savremenu istoriju, za “Novosti”, o otkriću u pećini Cerova. Mihailovićeve stvari koje je imao prilikom hapšenja, pa i naočare, nalaze se u BIA

Pećina u Mušvetama na Zlatiboru
Pećina u Mušvetama na Zlatiboru

Sve lične stvari Dragoslava Draže Mihailovića, pa i naočare koje je imao prilikom hapšenja, nalaze se u BIA. Njih smo čak i izlagali 2014. godine u okviru izložbe “U ime naroda” priređenoj u Istorijskom muzeju Srbije. Osim generalovih naočara, tu su i njegova lula, sat, mapa, penkalo, kompas, pištolj… Ordenje kojim je američki predsednik Hari Truman, 1948. godine, posthumno odlikovao Dražu Mihailovića, predato je njegovoj ćerki Gordani.

Ovo je “Novostima” rekao dr Srđan Cvetković, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu povodom teksta objavljenog u sredu u našem listu o mogućnosti da je u pećini Cerova na Zlatiboru, streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini. To što je u jami pronađen prepoznatljiv predmet – staklo i deo okvira za naočare, poput onih koje je Mihailović nosio uoči streljanja 17. jula 1946, naš sagovornik ne smatra iznenađujućim.

– Takve naočare imali su mnogi ljudi toga doba i ne treba da budu povod za bilo kakvu insinuaciju bez drugih dokaza – dodaje Cvetković. – Teoretski je moguće da je general Draža Mihailović streljan bilo gde u Srbiji, pa i kod jame Cerova u Mušvetama na Zlatiboru, ali smatram da je to malo verovatno. Zašto bi ga, pored toliko strelišta u posleratnom Beogradu i okolini, odvodili tako daleko, gotovo u kraj u kom je 13. marta 1946. godine uhapšen.

Srđan Cvetković
Srđan Cvetković

U teško dostupnoj jami Cerova na Zlatiboru, speleolozi iz Apatina i Beograda, jesenas su otkrili masovnu grobnicu u kojoj su, po svedočenjima meštana obližnjeg sela Mušvete, zemni ostaci pripadnika Ravnogorskog pokreta streljanih u junu 1945. godine. Reč je o sedamdesetak mladića, starih od 16 do 20 godina, surovo i bez presude likvidiranih po završetku Drugog svetskog rata. Na njihovim skeletima vidi se da su im ruke bile vezane žicom. Tako se predanje najstarijih živih Zlatiboraca, nemoćnih da svoje reči o svirepom ubistvu zarobljenih četnika na kraju rata potkrepe dokazima, posle sedam decenija pokazalo istinitim.

Naočare Draže Mihailovića koje su izložene u muzeju BIA
Naočare Draže Mihailovića koje su izložene u muzeju BIA

RASPITIVANjE KRCUNA I MINIĆA

Osim dela naočara koje liče na one generala Mihailovića, u Cerovi su, među kostima, pronađene i tabakere, kaiševi, opanci, cokule i ispucane čaure. Da su naočare baš pripadale komandantu Jugoslovenske vojski u otadžbini, meštane na sumnju navodi sećanje najstarijih da su se za ovu jamu, u poratnim godinama, na Zlatiboru lično raspitivali Slobodan Penezić Krcun, vođa akcije hvatanja đenerala, i Miloš Minić, tužilac u sudskom procesu protiv Mihailovića.

Deo naočara pronađen u pećini
Deo naočara pronađen u pećini

STAMATOVIĆ: PODIŽEMO SPOMENIK

Prvi čovek Čajetine Milan Stamatović najavio je da će Opština podići spomen-obeležje i urediti teren oko pećine u Mušvetama.

– To će biti zapravo memorijalni kompleks žrtvama u Mušvetama, ali i svim srpskim žrtvama genocida u 20. veku – navodi se u Stamatovićevoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima. – Potrebno je, najpre, otkriti šta se na tom mestu tačno dogodilo, pronaći potomke stradalnika, a potom posmrtne ostatke žrtava sahraniti po pravoslavnim običajima u jedinstveni memorijalni kompleks.

Autor: J. MATIJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Stamatović najavio spomen obeležje kod jame Cerovo

Obren Đekić: Zlatiborska trojka u jamu bacala mlade | Jadovno …

Predali se partizanima, pa završili na dnu jame! | Jadovno …

Pokošenoj mladosti podižu spomenik | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top