Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pokošenoj mladosti podižu spomenik

Datum objave: ponedeljak, 9 oktobra, 2017
Veličina slova: A- A+

Posle pisanja “Novosti” o žrtvama komunista na zlatiborskom brdu. Opština Čajetina podržala istraživanje masovne grobnice

ZLOČIN Ostaci lobanje nevino ubijenih ljudi,Foto D. M. Ćelić
ZLOČIN Ostaci lobanje nevino ubijenih ljudi,Foto D. M. Ćelić

Veće Opštine Čajetina donelo je odluku da podrži istraživanje masovne grobnice u jami Cerova, u ovdašnjem selu Mušvete. Skelete stradalnika s kraja Drugog svetskog rata čije su ruke pre likvidacije bile vezane žicom, na dnu pećine pronašao je freskopisac i speleolog Dimitrije Mirko Ćelić, iz Prigrevice kod Apatina, a lokalna vlast je reagovala samo dan nakon objavljivanja ovih saznanja u “Novostima”.

Podsetimo, Ćelić je sa kolegama iz beogradskog kluba “Asak” sišao u neistraženu pećinu na brdu Cerova, tragom predanja najstarijih meštana o postojanju dve masovne grobnice u ovom kraju.

– Na dubini od oko 15 metara otvara se prostrana dvorana, na čijem kraju sam ugledao desetak kostura. Oko kostiju ručnih zglobova video sam žicu, a u delu jame pod otvorom, neko je nabacao brdo kamena ispod koga se nalazi ko zna koliko još skeleta – rekao je Ćelić “Novostima”.

Na površini masovne grobnice Ćelić je video još i opanke, cokule, pojaseve, tabakere, ogledalca i druge lične stvari stradalih. Vojnih obeležja nije bilo, izuzev jedne značke Saveza skauta kraljevine Jugoslavije. Dalja istraživanja mogla bi rasvetliti tragičan događaj i potomcima stradalih omogućiti da svoje najmilije dostojanstveno sahrane. Zbog daljih istraživanja o otkriću je obavešteno tužilaštvo u Užicu.

GUBILIŠTE Dimitrije Mirko Đelić u pećini gde su otkriveni posmrtni ostaci streljanih mladića
GUBILIŠTE Dimitrije Mirko Đelić u pećini gde su otkriveni posmrtni ostaci streljanih mladića

– Naš plan je bio da pećinu u Mušvetama istražimo i stavimo u funkciju kao još jedno izuzetno turističko odredište. To će biti učinjeno, kada se usud stradalih rasvetli i kada im podignemo spomenik kakav zaslužuju. Nadam se da ćemo pronaći potomke stradalnika, kako bismo žrtve dostojno sahranili po pravoslavnom obredu – rekao je Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.

Najstariji Zlatiborci se sećaju da su povratnicima iz rata istaknuti komunisti iz užičkog kraja obećavali slobodu, “ako nisu okrvavili ruke”. Zatim su odvođeni u kafanu u centru Čajetine, gde su u nekoj vrsti poluzatvora – slavili kraj rata i kakav-takav srećan usud. Odatle su umesto kućama, odvođeni nad jame. Tu su surovo i bez presude likvidirani.

LIKVIDIRANI POSLE PREDAJE

Prema podacima iz literature i po svedočenjima najstarijih meštana, ovde su likvidirani četnici, povratnici iz rata, kojima je prethodno obećana sloboda ako se predaju. Po ovim izvorima, u ovom kraju je likvidirano između dve i tri stotine srpskih mladića starih od 16 do 20 godina, koji su se preko Drine, iz Bosne na kraju rata vraćali svojim kućama u Kosjerić, Valjevo i brojna sela zapadne i jugozapadne Srbije, kaže Đelić.

Autor: N. Janković

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Predali se partizanima, pa završili na dnu jame!

Komunistički teror i zločini: Načini stradanja sveštenika …

Zločini u Foči i okolini 1945. | Jadovno 1941.

Streljanja nedužnih | Jadovno 1941.

Istorija o kojoj se ćutalo: Drugo lice „narodnih heroja …

Srđan Cvetković: Zločini u ime naroda! | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top