fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zakon o praznicima Srpske proglašen neustavnim

Ustavni sud BiH

Ustavni sud BiH utvrdio je danas da Zakon o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH i naložio Narodnoj skupštini Srpske da u roku od šest mjeseci od dostavljanja ove odluke usaglasi ovaj zakon sa Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH usvojio je danas zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske i utvrdio da član 3b) ovog zakona nije u skladu sa Ustavom BiH u vezi sa Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Protokolom 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH naložio je Narodnoj skupštini Republike Srpske da u roku od šest mjeseci od dostavljanja ove odluke usaglasi član 3b) Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom BiH i u istom roku obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud BiH ponovo naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana BiH pravoslavne vjeroispovijesti /kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u BiH/ da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje praznike, uključujući i slavu Svetog Arhiđakona Stefana.

Prema mišljenju Ustavnog suda, takve slobode i prava, a posebno njihovo slobodno manifestovanje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter BiH kao zemlje i društva zbog čega se ovakva odluka Ustavnog suda BiH u tom kontekstu ne može nikako drukčije da razumije.

Ustavni sud BiH je obustavio postupak po Izetbegovićevom zahtjevu za ocjenu ustavnosti člana 2b) Zakona o praznicima Republike Srpske zbog toga što je odustao od zahtjeva.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

U Deklaraciji je ocijenjeno da je osporavanje odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacija legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

 

Izvor: srna

 

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: