fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Закон о празницима Српске проглашен неуставним

Уставни суд БиХ

Уставни суд БиХ утврдио је данас да Закон о празницима Републике Српске није у складу са Уставом БиХ и наложио Народној скупштини Српске да у року од шест мјесеци од достављања ове одлуке усагласи овај закон са Уставом БиХ.

Уставни суд БиХ усвојио је данас захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске и утврдио да члан 3б) овог закона није у складу са Уставом БиХ у вези са Међународном конвенцијом о укидању свих облика расне дискриминације и Протоколом 12 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода.

Уставни суд БиХ наложио је Народној скупштини Републике Српске да у року од шест мјесеци од достављања ове одлуке усагласи члан 3б) Закона о празницима Републике Српске са Уставом БиХ и у истом року обавијести Уставни суд БиХ о предузетим мјерама с циљем извршења ове одлуке, саопштено је из Уставног суда.

Уставни суд БиХ поново наглашава да се овом одлуком ни на који начин не доводи у питање право грађана БиХ православне вјероисповијести /као ни слично право грађана било које друге вјерске заједнице у БиХ/ да слободно на традиционалан, односно други пригодан начин обиљежавају своје празнике, укључујући и славу Светог Архиђакона Стефана.

Према мишљењу Уставног суда, такве слободе и права, а посебно њихово слободно манифестовање, само потврђују мултиконфесионални и мултикултурални карактер БиХ као земље и друштва због чега се оваква одлука Уставног суда БиХ у том контексту не може никако друкчије да разумије.

Уставни суд БиХ је обуставио поступак по Изетбеговићевом захтјеву за оцјену уставности члана 2б) Закона о празницима Републике Српске због тога што је одустао од захтјева.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај државни празник прогласио неуставним.

У Декларацији је оцијењено да је оспоравање одредаба Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ искључиво политички, а не правно заснован акт, чији је прикривени циљ негација легалитета и легитимитета Републике Српске и дејтонског уставно-правног поретка БиХ.

 

Извор: srna

 

 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: