Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZAKON O PRAVIMA BORACA U NAREDNOJ SEDMICI NA SJEDNICI VLADE

VRS

BANjALUKA, 13. OKTOBRA /SRNA/ – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske /RS/ Petar Đokić rekao je da je zakon o pravima boraca u završnoj fazi i da će naredne sedmice biti pripremljen za sjednicu Vlade RS, kako bi se našao na novembarskoj sjednici Narodne skupštini.
„U završnoj smo fazi konsultacija u vezi sa zakonom o pravima boraca sa predstavnicima boračkih organizacija gdje nastojimo da dođemo do maksimalnog razumijevanja za zakonska rješenja koja se nalaze u zakonu“, rekao je Đokić na konferenciji za novinare.
On je istakao da je u razgovoru sa predstavnicima boračkih organizacija o ovom zakonu usaglašeno i definisano dosta rješenja, ali da postoji nekoliko u vezi kojih se još vode razgovori.
„Zakon o pravima boraca i zakon o PIO dva su reformska zakona sistemskog karaktera i nije ih moguće donijeti u uobičajenoj strukturi i, prema tome, potrebno je dosta razgovora i dosta strpljenja svih onih koji su akteri, a to su, prije svega, Vlada RS s jedne strane i njeni partneri za donošenje ovih zakona sa druge strane“, rekao je Đokić.
Prema njegovim riječima, u osnovi se zahtjevi za ovaj zakon svode na obezbjeđenje i proširenje postojećih prava, što znači i povećanje finansijskih sredstava za ta prava.
„Vlada RS u ovom trenutku nema mogućnost da to prihvati, jer ne želi da ulazi u zakon sa obećanjem da će sredstava biti u narednim godinama, a u stvari nismo sigurni“, rekao je Đokić.

On je istakao da se ovo vrijeme oko usaglašavanja zakona o pravima boraca troši kako bi se došlo do detaljnih finansijskih procjena koliko će za ovaj zakon biti potrebno sredstava.
„Zakon o pravima boraca i zakon o PIO biće usvajani istovremeno, oni se ne mogu u prijedlogu u skupštini razmatrati odvojeno, iako je zakon o PIO prošao javnu raspravu i on bi sad već mogao da ide u skupštinu“, rekao je Đokić.
On je dodao da su ranije dogovorena dva nova prava predviđena u zakonu o pravima boraca, a to su pravo na mjesečni borački dodatak koji bi koristio određeni broj boraca i demobilisanih boraca koji su penzioneri ili su nezaposleni i pravo na zapošljavanje.
On je istakao da je plan Ministarstva i boračkih kategorija da pravo na borački dodatak ostvaruju borci sa navršenim godinama života, ali da se još vode pregovori koji je to granični period kada se počinje koristiti to pravo, da li je to 60, 62 ili 65 godina starosti.
„Želimo da podstaknemo ljude da shvate da je rješenje u radu, a ne od dodataka za preživljavanje, bez obzira što je možda ovaj dodatak za određeni dio porodica u finansijskom smislu dovoljan da se od njega živi“, rekao je Đokić.
On smatra da nije dobro rješenje da se ljudi navikavaju da se od dodatka može živjeti, već je potrebno da se promoviše rad i da se RS trudi da što više promoviše rad.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: