Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ЗАКОН О ПРАВИМА БОРАЦА У НАРЕДНОЈ СЕДМИЦИ НА СЈЕДНИЦИ ВЛАДЕ

VRS

БАЊАЛУКА, 13. ОКТОБРА /СРНА/ – Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске /РС/ Петар Ђокић рекао jе да jе закон о правима бораца у завршноj фази и да ће наредне седмице бити припремљен за сjедницу Владе РС, како би се нашао на новембарскоj сjедници Народне скупштини.
„У завршноj смо фази консултациjа у вези са законом о правима бораца са представницима борачких организациjа гдjе настоjимо да дођемо до максималног разумиjевања за законска рjешења коjа се налазе у закону“, рекао jе Ђокић на конференциjи за новинаре.
Он jе истакао да jе у разговору са представницима борачких организациjа о овом закону усаглашено и дефинисано доста рjешења, али да постоjи неколико у вези коjих се jош воде разговори.
„Закон о правима бораца и закон о ПИО два су реформска закона системског карактера и ниjе их могуће дониjети у уобичаjеноj структури и, према томе, потребно jе доста разговора и доста стрпљења свих оних коjи су актери, а то су, приjе свега, Влада РС с jедне стране и њени партнери за доношење ових закона са друге стране“, рекао jе Ђокић.
Према његовим риjечима, у основи се захтjеви за оваj закон своде на обезбjеђење и проширење постоjећих права, што значи и повећање финансиjских средстава за та права.
„Влада РС у овом тренутку нема могућност да то прихвати, jер не жели да улази у закон са обећањем да ће средстава бити у наредним годинама, а у ствари нисмо сигурни“, рекао jе Ђокић.

Он jе истакао да се ово вриjеме око усаглашавања закона о правима бораца троши како би се дошло до детаљних финансиjских процjена колико ће за оваj закон бити потребно средстава.
„Закон о правима бораца и закон о ПИО биће усваjани истовремено, они се не могу у приjедлогу у скупштини разматрати одвоjено, иако jе закон о ПИО прошао jавну расправу и он би сад већ могао да иде у скупштину“, рекао jе Ђокић.
Он jе додао да су раниjе договорена два нова права предвиђена у закону о правима бораца, а то су право на мjесечни борачки додатак коjи би користио одређени броj бораца и демобилисаних бораца коjи су пензионери или су незапослени и право на запошљавање.
Он jе истакао да jе план Министарства и борачких категориjа да право на борачки додатак остваруjу борци са навршеним годинама живота, али да се jош воде преговори коjи jе то гранични период када се почиње користити то право, да ли jе то 60, 62 или 65 година старости.
„Желимо да подстакнемо људе да схвате да jе рjешење у раду, а не од додатака за преживљавање, без обзира што jе можда оваj додатак за одређени дио породица у финансиjском смислу довољан да се од њега живи“, рекао jе Ђокић.
Он сматра да ниjе добро рjешење да се људи навикаваjу да се од додатка може живjети, већ jе потребно да се промовише рад и да се РС труди да што више промовише рад.

 

Извор: срна

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: