fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Zagrebačka izložba o herojima najvećeg logora smrti

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac-izlozba-zagreb.jpg

Mile Ristić koji je u proboju oteo mitraljez iz ustaških ruku, ubio se kad je čuo za Titovu smrt, dok se Risto Stjepanović objesio kad su 1992. počeli sukobi u Sarajevu.

Neshvatljivo je da u proteklih 69 godina koliko je proteklo od kraja Drugog svjetskog rata, nitko nije pripremio izložbu o ljudima koji su preživjeli zadnje dane ustaškog logora smrti Jasenovac niti ih je do prije koju godinu pozivao na komemoracije na godišnjicu proboja, rečeno je 1. aprila na otvaranju izložbe „Kraj logora Jasenovac – u spomen na sve stradale i preživjele zatočenike“. Autor je kustos Muzeja Jasenovac Đorđe Mihovilović.

Izložba dolazi u vrijeme kad se o Jasenovcu govori na procesu povodom međusobnih tužbi za genocid u Hagu i kad počinje predizborna kampanja za Evroparlament u kojoj se takmičari neće odreći i vječne teme o ustašama i partizanima u kojoj je Jasenovac nezaobilazni dio.

U uvodnom obraćanju, predsjednik SKD „Prosvjeta“ Čedomir Višnjić rekao je da će „naredne generacije oguliti sve slojeve s istine o Jasenovcu“, dok je Đorđe Mihovilović govorio o totalnoj nebrizi društva i zaboravu za preživjele iz zadnjih dana logora.

Tako se Mile Ristić koji je u proboju oteo mitraljez iz ustaških ruku, ubio kad je čuo za Titovu smrt, dok se Risto Stjepanović objesio kad su 1992. počeli sukobi u Sarajevu.

– Na popisu preživjelih radimo četiri godine i došli smo do broja od 152 zatočenika koji su preživjeli na razne načine. U noći uoči proboja iz glavnog logora III Ciglane, pobjegla su dva zatočenika, Lazar Jankov koji je kasnije davao iskaze o stradanjima u logoru, i Jakob Atijas.

Proboj iz logora III od ukupno 670 zatočenika preživjelo je njih 89, a proboj iz logora IV – Kožara u samom mjestu Jasenovac, od 167 preživjelo je 12 logoraša. Neki su pobjegli s logorskih ekonomija u selima Mlaka i Lonja, a logoraše doktore i automehaničare ustaše su prisilili da se sa njima povlače prema Zagrebu i Sloveniji. Mehaničari su uspjeli pobjeći oko Zagreba, a doktore su dovukli do Maribora gdje su zajedno s njima zarobljeni, pa su imali probleme dokazati da nisu saradnici ustaša nego logoraši prisiljeni da idu sa njima, rekao je Mihovilović.

Danas je živ samo jedan sudionik proboja iz Kožare i tri sudionika proboja iz Ciglane – Ilija Ivanović, Ješua Abinun i Bazil Zukolo kojima su lani na komemoraciji uručena odlikovanja, rekao je Mihovilović.

Jasenovac je na razne načine preživjelo mnogo više logoraša, ali Mihovilović se još ne bavi tim istraživanjem.

– Vršile su se razmjene, bilo je amnestija i bjegova, a dosta ljudi, među kojima ima i zarobljenih na Kozari 1942., sprovedeno je u Treći Rajh. Ispalo je da su oni imali makar malo sreće jer su se manje – više živi vratili nakon rata, pa je Kozara i opstala, rekao je.

Popis ukupnog broja žrtava Jasenovca dostigao je 83.500 i nije se znatnije povećao u odnosu na lani.

– Bavili smo se korekcijama jer su rođaci žrtava unosili ispravke. Obradili smo građu SUBNOR-a, a naknadno smo trebali obraditi građu Zemaljske komisije za ratne zločine BiH.

Ispostavilo se da je u zadnjim protestnim događajima u Sarajevu i uništenju Državnog arhiva BiH ta građa djelomično stradala, rekao je Dorđe Mihovilović.

Na otvaranju izložbe bila je i upravnica javne ustanove Spomen područja Jasenovac Nataša Jovičić.

Nju smo pitali kako se osjeća kad se konclogor spominje u haškom procesu oko međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije.

– Znam da je na ovom procesu u Hagu „svjedočio“ dio muzejskog postava Jasenovca iz 80-ih koji se sastojao od 276 fotografija koje su isključivo prikazivale tijela ubijenih uz vrlo upitne legende tih fotografija. Te su fotografije do 1991. bile izlagane po kasarnama JNA, pa tumačim da je to bila propagandna priprema u kojoj je Jasenovac upotrebljavan u mobilizaciji mržnje. Jasenovac se spominjao na suđenjima Slavku Dokmanoviću, Miroslavu Kvočki i Milomiru Stakiću koji je optužen za zločine nad Muslimanima i Hrvatima iz Prijedora. Stakić je izjavio da su ubisstva vršena jer su „u muzeju u Jasenovcu vidjeli što su Hrvati radili Srbima“. U tom smislu je Jasenovac bio manipulisan za pripremu rata. Nama je cilj da se zloupotreba Jasenovca i skupljanje političkih poena na njemu svedu na minimum, rekla je Nataša Jovičić. Smatra da Jasenovac neće još jednom biti iskorišten kao dio predizborne priče.

– Mislim da to više nije aktuelno jer se u odnosu na prije deset godina stvari ipak mijenjaju nabolje. Javnost zna da se ne radi o brojci od 700.000, već od 83.000 do 100.000 žrtava Jasenovca, a u popisu koji pravi naša ustanova ne vidim mogućnost manipulacije, pogotovo što je sličan popisu Muzeja žrtava genocida u Beogradu. Posjetilaca je sve više, pa ih godišnje bilježimo oko 15.000. Voljeli bismo da ih je i više, ali s obzirom da smo izolovani, uglavnom nas posjećuju iz obližnjih gradova i Istre.

Neki profesori koji su senzibilizovani onim što se zbivalo, svake godine dovode svoje učenike. Neupućeni građanin bi mislio da se u Jasenovcu dešava samo komemoracija, ali preteže veliki broj izložbi koje priređujemo, publikacija koje objavljujemo i stručnih seminara koje održavamo, uz suradnju s Dokumentom – centrom za suočavanje s prošlošću. Jasenovac ide u dobrom smjeru, zaključila je upravnica Muzeja.

Izložba koju čini 12 panoa na kojima su osnovni podaci o kraju logora i samim preživjelima, osim u Spomen području Jasenovac bila je postavljena u Kolašinu, Zenici, Sarajevu i sada u Zagrebu gdje će se moći vidjeti do 18. aprila.

Iako je ranijih godina, redovna komemoracija održavana u nedelju poslije datuma proboja 22. aprila 1945., ove godine biti će održana 4. maja. Sudionike komemoracije dočekaće tematska izložba „Tiha noć je šapićala“ koju su ove godine pripremili u saradnji s antifašistima Istre, a njen urednik je Oleg Mandić koji je preživio Aušvic.

AUTOR: Nenad Jovanović

Izvor: SNV

 

Vezane vijesti:

Mr Mira Jovanović-Ratković / Dragoslav Ilić: KAKO SE SJEĆATI JASENOVCA 65 GODINA KASNIJE

NOVI SAD:„Bili su samo deca“ – izložba o stradanju dece u Jasenovcu

IZLOŽBA „PROBOJ IZ LOGORA JASENOVAC“ U SLAVU ŽIVOTA

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: