Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу. Ако Бог да, сабраћемо се 19. јуна 2021. код Шаранове јаме.

 

Загреб мора ријешити проблеме избјеглих Срба

Датум објаве: четвртак, 19 маја, 2011
Величина слова: A- A+
Миодраг Линта
Миодраг Линта

БЕОГРАД, 19. МАЈА (СРНА) – Представници стотину избjегличких удружења Срба из Хрватске предали су у згради предсjедника Србиjе извjештаj намиjењен Борису Тадићу у коме су навели низ чињеница коjе говоре да Влада Хрватске, приjе приступања ЕУ, ниjе риjешила броjне проблеме избjеглих Срба.

Предсjедник Коалициjе избjегличких удружења Миодраг Линта рекао jе новинарима да се од Тадића очекуjе да оваj извjештаj преда предсjеднику Европске комисиjе Жозеу Мануелу Барозу приликом њиховог сусрета.

Преузмите аудио датотеку

“Желимо да апелуjемо на Тадића и Бароза да отворе суштински диjалог са Владом Хрватске да се сви ови проблеми коначно `ставе на сто` и да се пронађе правично и траjно рjешење избjегличких проблема. Убиjеђени смо да ће велика већина избjеглих Срба након тога подржати улазак Хрватске у ЕУ”, рекао jе Линта.

Он jе додао да се од Тадића и Владе Србиjе очекуjе да у разговорима са хрватским предсjедником Ивом Јосиповићем и другим званичницима отвори питање људских права готово пола милиона Срба избjеглих из Хрватске, као и више од 100 000 грађана Србиjе, чиjа су права оштећена, али не у функциjи захлађења односа, него стварања предуслова за помирење два народа.

Линта наводи да ниjе тачна оцjена хрватске премиjерке Јадранке Косор да jе Хрватска, у процесу приступања ЕУ, испунила обавезе из Поглавља 23 коjе се односи на правосуђе и људска права.

Он jе навео да Хрватска различитим механизмима коjима се крше људска права избjеглих Срба “цементира етничко чишћење”, иако у извjештаjу Загреба стоjи да jе све то риjешено.

Оваj извjештаj избjегличких удружења послат jе свим амбасадорима ЕУ у Хрватскоj, амбасадама САД, Русиjе и Кине и свим релевантним међународним организациjама у Хрватскоj.

“Очекуjемо да Европска комисиjа и европске институциjе пажљиво размотре наш извjештаj и провjере чињенице. Ако утврде да су тачне, сматрамо да ЕУ, чиjа jе темељна вриjедност поштивање људских права, не би смjела да затвори очи пред овим броjкама и требало би да пита Хрватску о чему се то ради и да се нађе коначно рjешење и дефинишу рокови и потребна средства”, рекао jе Линта.

Он jе навео да се рjешење не очекуjе за пола године или годину дана, али битно jе да званичи Загреб покаже стварну политичку вољу да jе спреман да о тим проблемима разговара.

У извjештаjу избjегличких удружења наводи се да Хрватска избjеглим Србима ниjе вратила имовину, куће, станове, пољопривредна и шумска земљишта, стечена права, заостале пензиjе, динарску и девизну штедњу.

Срби нису добили ни надокнаду за приватизациjу, нити су успостављени исти страндарди у суђењима за ратне злочине, а ниjе завршен ни процес ексхумациjе и идентификациjе посмртних остатака Срба из више од 600 познатих гробних мjеста.

Као примjер кршења људских права Срба из Хрватске наводи се чињеница да се Влада Хрватске уписала као власник 800 000 катастарских честица чиjи су прави власници Срби, да jе на десетине хиљада хектара пољопривредног земљишта Срба дато без њихове сагласности у закуп.

Осим тога, постоjи 40 000 Срба коjи траже да им буду враћени станови, 50 000 Срба коjи траже заостале пензиjе, 10 000 Срба коjи су замиjенили куће и станове за вриjеме рата у Хрватскоj под притиском и приjетњама, а ту jе и проблем са таjним списковима и оптужницама.

Извор: срна

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top