Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Загреб и Стразбур заједно против Срба

Датум објаве: понедељак, 26 марта, 2018
Величина слова: A- A+

Београдском предузећу “Контактор” пре 11 година хрватски суд вратио имовину, али то никако да се укњижи. Судија у Европском суду одбио жалбу наше фирме и обавестио да ће уништити њихов предмет

Правни заступник "Контактора" Милослав Ивић и суд у Стразбуру
Правни заступник “Контактора” Милослав Ивић и
суд у Стразбуру

Београдски “Контактор д.о.о.” једина је српска фирма у Хрватској која је добила спор око имовине конфисковане деведесетих. Ни 11 година од пресуде, међутим, они не могу да се укњиже као власници, а Европски суд за људска права у Стразбуру недавно им је одбацио представку.

 – “Контактор” је имао два пословна простора у Загребу и стан у Сплиту. Те су некретнине одузете после доношење фамозне хрватске уредбе из 1992, и закона три године касније, којима је подржављена имовина српских предузећа. Без помоћи Србије, фирма је покренула спор против једног од стицалаца у низу (имовина је од момента подржављења неколико пута препродавана), и добила га – каже правни заступник Милослав Ивић.

Одлука загребачког Трговачког суда 2007, на опште изненађење, била је да стање у земљишним књигама мора да се врати на 1990, односно да некретнина припада српској фирми.

Међутим, Хрватски земљишнокњижни суд је одбио да је спроведе и упише “Контактор” као власника, уз образложење да је у земљишњим књигама уписано друго лице, а не тужени.

– Пренебрегли су да пресуда гласи да се ниште сви уписи после 1991. Став Земљишнокњижног суда прихватају и Виши, и Уставни суд, после чега смо се жалили Стразбуру – каже Ивић.

Тек тамо су доживели шок. Судија појединац прогласио је њихову представку неприхватљивом јер се конфискација имовине десила пре него што је Хрватска потписала Конвенцију о људским правима и прихватила Европски суд. Судија је, лаички речено, “побркао лончиће”, јер се “Контактор” није жалио што му је имовина одузета и што је хрватско правосуђе не враћа. Жалили су се јер Земљишнокњижни суд неће да испоштује правоснажну пресуду својих колега, и то пуних 10 година пошто је Хрватска потписала Европску конвенцију.

Секретаријат Суда у Стразбуру обавестио је адвоката Ивића да на одлуку судије појединца нема могућности жалбе и да ће њихов предмет бити уништен.

– Европски суд је обично правичан када Србију туже њени грађани или странци, али је неправичан када Срби туже неку од чланица ЕУ, у конкретном случају Хрватску – каже Ивић. – Србија је немоћна да помогне својим фирмама. За разлику од Хрватске, која је одмах рекла да нашу имовину одузима трајно, Србија је имовину бивших република после распада државе одузела само привремено. Данас наши судови хрватске и словеначке некретнине масовно враћају.

ЧЕКАЈУ ИСХОД ЗА “МЛАДОСТ ТУРИСТ”

Што се тиче “Контактора”, срећна околност је, по речима адвоката, да су тужили и остале стицаоце у низу и да ту још нема правоснажних пресуда. Уставни суд Хрватске вероватно ће пресудити негативно, па ће опет поднети представке Стразбуру. У међувремену се надају да ће предмет “Младост туриста”, које је Прво веће Европског суда одбацило, стићи пред Велико веће. Уколико оно пресуди у корист српске фирме, има шансе да и остала предузећа из Србије дочекају правду.

Аутор: В. Ц. С.

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Стразбур не да српску имовину у Хрватској | Јадовно 1941.

Стразбур први пут о српској имовини у Хрватској | Јадовно 1941.

Стразбур да реагује на пљачку имовине Срба | Јадовно 1941.
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top