Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Strazbur da reaguje na pljačku imovine Srba

Srbi u Hrvatskoj i dalje potražuju 50.000 stanova koji su im oteti i preprodani tokom rata. Udruženje proteranih sa državljanstvom BiH sprema nove tužbe protiv Zagreba

Nikola Puzigaća
Nikola Puzigaća

Hrvatska mora da vrati Srbima 50.000 stanova otetih u većini slučajeva početkom rata kada su njihovi vlasnici beželi spasavajući živu glavu. Najviše stanova bez kojih su Srbi ostali je u Zagrebu, Zadru, Puli, Splitu, Rijeci, Dubrovniku…

Iz Udruženja proteranih Srba iz Hrvatske kažu za „Novosti“ da su razočarani jer niko sa njima nije konkatirao prilikom planiranja posete članova Predsedništva BiH Hrvatskoj.

– Niko nije sa nama kontaktirao iz službe gospodina Mladena Ivanića kako bi dobio podatake o imovini Srba u Hrvatskoj, jer bi Ivanić morao ovo pitanje da pokrene na sastanku sa predsednicom Hrvatske. Mislimo da je to greška i da se Ivanić morao dobro informisati o problemu Srba oko vraćanja imovine pred odlazak u Hrvatsku – kaže Nikola Puzigaća, predsednik Udruženja radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH.

U udruženju ističu da je princip otimanja srpskih stanova po Hrvatskoj za vreme rata uvek isti. Stanovi su odmah, nakon što su Srbi iz njih izbačeni i proterani, prodavani Hrvatima u bescenje. Tako su trosobni stanovi po Zagrebu, Splitu, Zadru i Rijeci, u ratu prodavani za po 10.000 maraka!

Puzigaća kaže za „Novosti“ da je ovo udruženje spremilo novu tužbu protiv Hrvatske za diskriminaciju Srba i uputiće je na ruke svih sudija u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

On kaže da je za desetak godina otišlo na stotine tužbi za Strazbur, ali odgovora i konkretnih poteza nije bilo, jer su očigledno tužbe sklanjan u fioke po sudu.

PENZIJE PREMA podacima Udruženja, čak 6.000 Srba sprema razne tužbe prema Hrvatskoj. Na spisku su i Srbi kojima Hrvatska već dve decenije uskraćuje isplatu penzija, a zarađena je u Hrvatskoj. Na ime ovoga Hrvatska duguje Srbima oko 190 miliona evra.

– Dobili smo informacije da Hrvatska maksimalno lobira da ne dođe do bilo kakvih konkretnih poteza, ali ako Hrvatska misli da ćemo odustati od borbe za naše stanove grdno se vara. U Hrvatskoj pred sudovima se već godinama razvlače sve tužbe i zahtevi Srba za vraćanje stanova, iako su Srbi nosioci stanarskog prava. Hrvatska ima pakleni plan da pomru svi Srbi koji su bili nosioci stanarskog prava i da tako stavi tačku na pljačku veka – kaže Puzigaća.

On, dalje, navodi da su Srbi ne građani drugog reda, nego desetog reda u Hrvatskoj.

– Hrvatska je ponudila Srbima koje je proterala rešavanje stambenog pitanja na način da umesto nekadašnjih stanova dobiju zamenske barake u kojima ni životinje ne mogu da žive i da još na to plaćaju porez državi. To je van svake pameti – ističe Puzigaća.

Prema njegovim rečima, pitanje je kako bi se Sud u Strazburu i čitava Evropska unija ponašali da Hrvati traže od Srbije ili Republike Srpske povrat 50.000 stanova.

– Tada bi sigurno svi stali u zaštitu Hrvata i terali bi Srbe da vrate sve stanove. Ali, pošto se radi o Srbima, uporno se beži od ovog problema i sklanja se pod tepih – ističe Puzigaća.

MILIJARDA EVRA

Hrvatska je pred očima čitave Evrope opljačkala i proterala stotine hiljada Srbe koji su živeli tamo i niko za to ne odgovara već dve decenije.

– Kada uzmete brojku od 50.000 stanova i da vrede u proseku po samo 20.000 evra, dođete do cifre od milijardu evra vrednosti, a ona je sigurno i veća – kaže Puzigaća.

S. Mišljenović; NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: