Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Strazbur ne da srpsku imovinu u Hrvatskoj

Datum objave: petak, 23 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

Imovina Srbije i srpskih firmi u Hrvatskoj vredna je oko dve milijarde evra, a Evropski sud za ljudska prava nedavno je proglasio nedopuštenom predstavku „Mladost turista“ u slučaju potraživanja zemljišta i turističkih objekata u mestu Tisno u Hrvatskoj, rečeno je juče na konferenciji za novinare u Beogradu

foto: Pixbay
foto: Pixbay

Hrvatska slavi ovu odluku suda u Strazburu jer smatra da će od sada svaki takav slučaj biti rešen pozitivno za Hrvatsku, koja je srpsku imovinu prenela u svoju državnu svojinu. Preko 60 srbijanskih i bosanskih firmi vode skupocene postupke pred hrvatskim sudovima – rekao je advokat Zoran Ristić.

Već godinama hrvatski sudovi donose odluke ne obazirući se na Sporazum o sukcesiji, kojim se Hrvatska obavezala da će priznati prava na imovinu i vratiti ta prava u prvobitno stanje kakvo je bilo na dan 31. decembra 1990. godine.

Zahtev „Mladost turista“ odbili su sa obrazloženjem da je neophodno sačiniti bilateralni sporazum između Srbije i Hrvatske. Evropski sud je naveo da je Hrvatska ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima 1997. godine, a imovinu je oduzela 1992. godine.

– Sud je zauzeo neshvatljiv stav da Sporazum o sukcesiji ne može direktno da se primeni bez prethodno zaključenog bilateralnog sporazuma, a to nije obavezno – rekla je advokat Rajna Andrić.

Podsetila je da Srbija nikada nije oduzela imovinu hrvatskih firmi i da postoji nekoliko odluka kojima je hrvatska imovina u Srbiji vraćena vlasnicima.

Advokat Minja Nikolić rekao je da bi za eventualno zaključivanje bilateralnog sporazuma sa Hrvatskom bilo nadležno Ministarstvo pravde ili Ministarstvo finansija.

Autor: A. PETROVIĆ

Izvor: SRPSKI NARODNI FORUM

Vezane vijesti:

Strazbur prvi put o srpskoj imovini u Hrvatskoj | Jadovno 1941.

Strazbur da reaguje na pljačku imovine Srba | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top