fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

ZABRANjEN POMEN POKLANIM SRBIMA NA MJESTU GLINSKE CRKVE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/glina/GLINA-spomen-dom-vs-hrvatski-dom.jpg

BEOGRAD, 24. OKTOBRA /SRNA/ – Na mjestu pravoslavne crkve u Glini, u kojoj su ustaše krajem jula i početkom avgusta 1941. godine zvjerski ubile više od 1.700 Srba, više neće biti dozvoljeno odavanje pošte žrtvama tog zločina, odlučilo je Opštinsko vijeće glasovima svih odbornika hrvatske nacionalnosti. 

Frankfurtske „Vesti“ pišu da je tom sramotnom odlukom, donesenom prije nekoliko dana, utvrđeno da se ubuduće komemoracije u tom gradu mogu održavati jedino ispred krsta katoličke crkve, čime je praktično zabranjeno odavanje pomena srpskim žrtvama poklanim u glinskoj pravoslavnoj crkvi.

Odmah poslije „Oluje“ jedna od prvih odluka bila je preimenovanje Spomen-doma, izgrađenog za vrijeme bivše SFRJ, u Hrvatski dom, a taj je cinizam zaokružila aktuelna garnitura vlasti donošenjem Odluke o utvrđivanju mesta polaganja vijenaca, cvijeća i paljenja svijeća na području Gline, navodi dnevnik.

Tako je, ističu „Vesti“, „na zaista vulgaran način“ lokalna vlast odgovorila na prije izvjesnog vremena pokrenutu inicijativu nekoliko organizacija da se „Spomen-domu“ vrati staro ime iz vremena SFRJ.

Istoričar i publicista Slavko Goldštajn podržao je tu inicijativu, upozoravajući da je u Hrvatskoj učinjeno mnogo masovnih zločina, ali da nigdje nijedno mjesto zločina, kao u Glini, nije obilježeno sa toliko cinizma koji vrijeđa žrtve, njihove porodice, sunarodnike i cijelo hrvatsko društvo.

Srpski predstavnik u Opštinskom vijeću i zamjenik gradonačelnika Gline Đuro Stojić ocijenio je da je sramna odluka donesena sa isključivom namjerom da se zabrani polaganje vijenaca na mjestu zločina nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Stojić je rekao da lokalna vlast godinama radi na oskrnavljivanju tog mjesta.

„Pitao sam vjećnike šta će se dogoditi ako mi na tom mjestu koje ste odredili kao zajedničko, ispred krsta katoličke crkve, sljedeće godine donesemo vijenac na ćirilici, a pravoslavni sveštenik održi parastos. Hoćete li tada reći da je to srpska provokacija“, upitao je Stojić.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sljedeće godine, kako će biti obilježeno stradanja Srba u glinskoj pravoslavnoj crkvi, Stojić je rekao da će sigurno položiti vijence na mjestu stradanja, da neće dopustiti da se uspomena na žrtve ugasi.

„Oni neka pošalju policiju da nas spriječi… To je nasilje nad istinom i istorijom, ali i nad budućnošću Srba na ovim prostorima“, rekao je Stojić.

Pokolj u pravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice u Glini dogodio se 29. jula 1941. godine, kada su ustaše dotjerale Srbe iz okolnih sela, zatvorile ih u crkvu i zaklale ih.

Nedugo nakon zločina, ustaše su srušile crkvu, a na njenom mjestu su jugoslovenske vlasti podgile spomen-kosturnicu.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

O ustaškom logoru Jadovno u Hrvatskom domu na temeljima Glinske crkve

Srpske žrtve u Hrvatskom domu

Parastos za srpske žrtve ustaškog masakra u glinskoj crkvi

Kalendar genocida: 28. jul 1941. – Svjedočenje: Ljuban Jednak, Selište Glina

Nasilje nad uspomenama i poviješću

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: