fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЗАБРАЊЕН ПОМЕН ПОКЛАНИМ СРБИМА НА МЈЕСТУ ГЛИНСКЕ ЦРКВЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/glina/GLINA-spomen-dom-vs-hrvatski-dom.jpg

БЕОГРАД, 24. ОКТОБРА /СРНА/ – На мjесту православне цркве у Глини, у коjоj су усташе краjем jула и почетком августа 1941. године звjерски убиле више од 1.700 Срба, више неће бити дозвољено одавање поште жртвама тог злочина, одлучило jе Општинско виjеће гласовима свих одборника хрватске националности. 

Франкфуртске „Вести“ пишу да jе том срамотном одлуком, донесеном приjе неколико дана, утврђено да се убудуће комеморациjе у том граду могу одржавати jедино испред крста католичке цркве, чиме jе практично забрањено одавање помена српским жртвама покланим у глинскоj православноj цркви.

Одмах послиjе „Олуjе“ jедна од првих одлука била jе преименовање Спомен-дома, изграђеног за вриjеме бивше СФРЈ, у Хрватски дом, а таj jе цинизам заокружила актуелна гарнитура власти доношењем Одлуке о утврђивању места полагања виjенаца, цвиjећа и паљења свиjећа на подручjу Глине, наводи дневник.

Тако jе, истичу „Вести“, „на заиста вулгаран начин“ локална власт одговорила на приjе извjесног времена покренуту инициjативу неколико организациjа да се „Спомен-дому“ врати старо име из времена СФРЈ.

Историчар и публициста Славко Голдштаjн подржао jе ту инициjативу, упозораваjући да jе у Хрватскоj учињено много масовних злочина, али да нигдjе ниjедно мjесто злочина, као у Глини, ниjе обиљежено са толико цинизма коjи вриjеђа жртве, њихове породице, сународнике и циjело хрватско друштво.

Српски представник у Општинском виjећу и замjеник градоначелника Глине Ђуро Стоjић оциjенио jе да jе срамна одлука донесена са искључивом намjером да се забрани полагање виjенаца на мjесту злочина над Србима у Другом свjетском рату.

Стоjић jе рекао да локална власт годинама ради на оскрнављивању тог мjеста.

„Питао сам вjећнике шта ће се догодити ако ми на том мjесту коjе сте одредили као заjедничко, испред крста католичке цркве, сљедеће године донесемо виjенац на ћирилици, а православни свештеник одржи парастос. Хоћете ли тада рећи да jе то српска провокациjа“, упитао jе Стоjић.

Одговараjући на питање шта ће бити сљедеће године, како ће бити обиљежено страдања Срба у глинскоj православноj цркви, Стоjић jе рекао да ће сигурно положити виjенце на мjесту страдања, да неће допустити да се успомена на жртве угаси.

„Они нека пошаљу полициjу да нас сприjечи… То jе насиље над истином и историjом, али и над будућношћу Срба на овим просторима“, рекао jе Стоjић.

Покољ у православноj цркви Пресвете Богородице у Глини догодио се 29. jула 1941. године, када су усташе дотjерале Србе из околних села, затвориле их у цркву и заклале их.

Недуго након злочина, усташе су срушиле цркву, а на њеном мjесту су jугословенске власти подгиле спомен-костурницу.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

О усташком логору Јадовно у Хрватском дому на темељима Глинске цркве

Српске жртве у Хрватском дому

Парастос за српске жртве усташког масакра у глинскоj цркви

Календар геноцида: 28. jул 1941. – Свjедочење: Љубан Једнак, Селиште Глина

Насиље над успоменама и повиjешћу

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: