Недељко Митровић, председник Републичке организације несталих цивила и војника РС, каже, за “Новости”, да је срамота што Институт одмах саопштава да то нису људске кости, а док није ни урађена анализа.

– Имали смо до сада на стотине случајева заташкавања и лоших процена Института када су у питању српске жртве. Чекамо да се ураде права вештачења па да будемо сигурни чије су кости у касарни. Она је била логор за Србе и на десетине тела Срба који су убијени у логору никада није пронађено – каже Митровић.

Он додаје да је Институт доследан у својој недоследности.

– Није хумано према породицама које траже своје најмилије да не одрадите посао како треба и не утврдите чије су кости – каже Митровић.

Председник Савеза логораша РС Бранислав Дукић каже, за “Новости”, да је у бившој касарни “Виктор Бубањ” у Сарајеву убијено више од 70 српских цивила, од којих се за 40 још трага.

– Од 70 убијених, ексхумацијом на Казанима пронађени су посмртни остаци 30 српских цивила. Располажемо подацима да је кроз касарну “Виктор Бубањ” у протеклом рату прошло више од 5.000 углавном српских цивила и то је био највећи логор за Србе на подручју Федерације БиХ. Сада су на месту највећег логора за Србе смештени Суд и Тужилаштво БиХ – каже Дукић.

НАЛАЗ ВЕШТАКА

Портпарол Института за нестала лица БиХ Лејла Ченгић изјавила је да је током ексхумације у некадашњој касарни “Виктор Бубањ” вештак судске медицине на лицу места утврдио да пронађене кости нису људске.

Аутор: С. Мишљеновић