Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U toku ekshumacija u bivšem logoru “Viktor Bubanj”

Datum objave: utorak, 20 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Na jednoj lokaciji u krugu bivše kasarne “Viktor Bubanj” u Sarajevu u toku je ekshumacija koju po naredbi Suda BiH vrši Institut za nestala lica BiH.

Na jednoj lokaciji u krugu bivše kasarne "Viktor Bubanj" u Sarajevu u toku je ekshumacija koju po naredbi Suda BiH vrši Institut za nestala lica BiH
Ekshumacija u bivšem logoru za Srbe –
“Viktor Bubanj” Foto: SRNA

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić rekao je novinarima da su “na ovoj lokaciji vršili izviđanje prije tri godine, ali da nisu našli za shodno da vrše kopanje”.

“Drago mi je da je Tužilaštvo BiH, koje nam je proslijedilo informaciju, otvorilo istragu na ovoj lokaciji gdje pretpostavljamo da bi moglo biti čak 18 tijela. Za dva lica imamo dokumentaciju prema kojoj su upravo odavde nuđeni za razmjenu kao živi, a danas ih nema ni živih ni mrtvih”, istakao je Mišić.
On je dodao da će kasnije sa Tužilaštvom uporediti informacije i, možda, pretražiti još neke mikro lokacije.

“Danas nemamo nekih rezultata, a ne mora značiti da će se ovaj proces danas i završiti. Ova ekshumacija potvrđuje da je opravdana percepcija porodica srpskih žrtava da su se ovdje zaista dogodili zločini koje treba istraživati. Srbi treba da iskazuju svoje nezadovoljstvo kako ranijim radom, tako i sadašnjim postupanjem u vođenju istraga po pojedinim predmetima”, rekao je Mišić.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić
Milutin Mišić

On je potvrdio da se sa iskopavanjem krenulo na osnovu sumnji izvođača radova da su pronađeni posmrtni ostaci.

“Za sada je potvrđeno da to nisu posmrtni ostaci ljudskog porijekla. Prilikom kopanja temelja jednog građevinskog objekta radnici su našli nešto što ih asocira na ljudske posmrtne ostatke i ostatke odjeće koja je nekada mogla da bude namjerno zakopana”, kaže Mišić.

On je naveo da, prema operativnim saznanjima koje imaju, razmatraju još dvije lokacije koje su u krugu pravosudnih institucija. Jedna je, kaže, blizu ove na kojoj se danas vrši ekshumacija, dok postoji mogućnost da je druga blizu ograde.

“Sa svjedocima to sada upoređujemo i vjerovatno ćemo Tužilaštvu podnijeti zahtjev za još dvije mikro lokacije za koje sada imamo u naznaci da bi trebalo da se rade”, kaže Mišić.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić ističe da, prema njegovoj pretpostavci, na ovoj lokaciji moraju biti pronađeni posmrtni ostaci osoba koje su bile u logoru “Viktor Bubanj”.

“Do sada nije ništa pronađeno, a pošto tamo postoje neke betonske katakombe, zamolio sam postupajućeg tužioca da uđu u temelje zgrade, jer imam informaciju da su logoraši kopali i izvlačili zemlju ispod temelja. Prema mojoj pretpostavci, tu moraju biti sahranjeni ljudi koji su bili u tom logoru”, naveo je Mandić.

On je rekao da je informacije dobio od dva očevica, od kojih je jedan preživio torture u “Viktor Bubnju”.

Mandić je uvjeren da na ovoj lokaciji ima posmrtnih ostataka srpskih žrtava torture u ovom kazamatu, izrazivši i mogućnost da su nakon Dejtonskog sporazuma tijela prenošena na druge lokacije.

“Izgleda da su vrlo dobro sakrili ljude koji se ne mogu pronaći i nakon 25 godina na teritoriji Sarajeva”, smatra Mandić.

On je podsjetio da je u ovom logoru njegov brat osuđen na dvije smrtne kazne, a pokojna majka osuđena na dvije i po godine zatvora zbog “snajperisanja po Sarajevu”. Zbog svega toga kaže da mu je veoma teško da dođe u zgradu Suda i Tužilaštva BiH, jer ga sve podsjeća na te potresne činjenice.

Portparol Instituta za nestala lica BiH Lejla Čengić jutros je izjavila Srni povodom današnje ekshumacije da su “uočeni ljudski posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da je riječ o žrtvama iz proteklog rata, ali da se o njihovom broju može govoriti tek nakon ekshumacije”.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da su prilikom izvođenja građevinskih radova radnici u plitkom sloju ispod zemlje pronašli nekoliko predmeta, kao i jednu kost.

Preliminarnim pregledom ukupno dvije pronađene manje kosti, sudski patolog je utvrdio da nisu ljudskog porijekla.

Ekshumacija će biti nastavljena, a o njenim rezultatima i eventualno pronađenim posmrtnim ostacima javnost će biti informisana, navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Sramotne kazne za zločine nad Srbima u „Viktoru Bubnju …

Dokazana krivica za zločine nad Srbima u Sarajevu | Jadovno …

Avdoviću tri, a Vintili dvije godine zatvora zbog mučenja …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top