fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Avdoviću tri, a Vintili dvije godine zatvora zbog mučenja srpskih civila

Sud i Tužilaštvo BiH Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiH Foto: RTRS

Sud BiH osudio je danas Ramiza Avdovića na tri, a Julijana Nikolaja Vintilu na dvije godine zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima zatvorenim u logoru u bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“ u Sarajevu.

Sudsko vijeće proglasilo ih je krivim jer su od juna do novembra 1992. godine u Sarajevu, kao pripadnici tadašnje vojne policije i teritorijalne odbrane BiH, a kasnije i takozvane Armije BiH, nečovječno postupali prema Srbima zatvorenim u kasarni „Viktor Bubanj“.

Avdović, koji je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora i u bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“, proglašen je krivim jer je tukao dovedene srpske civile i nije spriječio podređene vojne stražare da to čine.

Vintila, koji je bio prvo kuvar, a potom stražar u tom vojnom zatvoru, proglašen je krivim jer je tukao i na razne načine ponižavao zatvorene Srbe.

Na ovu odluku Tužilaštvo i odbrana mogu uložiti žalbu u roku od 15 dana.

U bivšoj kasarni „Viktor Bubanj“ u Sarajevu bilo je zarobljeno najmanje 200 civila srpske nacionalnosti kojima nije bio saopšten razlog zarobljavanja, niti je protiv većine njih vođen krivični postupak. Civili su fizički i psihički zlostavljani i prisiljavani na prinudni rad, a 18 zatvorenika nije preživjelo.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

KOVAČ: ODGOVORNI SLOBODNO ŠETAJU GRADOM

MITROVIĆ: NADAMO SE DA NISU OKONČANA PROCESUIRANjA ZA LOGORE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: