Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Za dijalog o vraćanju srpskog blaga, ali ne na štetu SPC

Datum objave: subota, 24 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je da je sigurno da će Hrvatska imati maksimalne zahtjeve kada je riječ o vraćanju kulturnog blaga, te dodao da je Beograd za dijalog, ali ne na štetu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i srpskog kulturnog blaga.

Vladan Vukosavljević
Vladan Vukosavljević

“Zna se i šta su naši uslovi, nikakvi privremeni depoi ne dolaze u obzir. Jedan deo imovine SPC može da se vrati kad se obnove crkve iz kojih je sklonjeno”, rekao je Vukosavljević, komentarišući navode u štampi da bi Hrvati mogli da ispostave Beogradu zahtjev da bude vraćeno kulturno blago Manastira Krka.

On je rekao za RTS da nema razloga da se pregovori o poglavlju 26 /o kulturi i obrazovanju/, koje je juče odblokirala Hrvatska, ne odvijaju nesmetano.

Vukosavljević je podsjetio da je Srbija sa Hrvatskom imala dijalog godinama, da su radile dvije komisije i da su se o vraćanju dijela imovine SPC vodili intenzivni razgovori.

U međuvremenu, naveo je Vukosavljević, Hrvatska je rasformirala svoju komisiju i nije formirala novu, dok srpska komisija još postoji.

“Dijalog je bio relativno uspešan i mi nismo imali veliki niz otvorenih pitanja, što se i videlo u ovoj takozvanoj njihovoj blokadi – ta pitanja nisu bila pominjana, već neka pitanja iz domena obrazovanja. Mi smo raspoloženi za dijalog i preduzeli smo sve razumne korake, a tako ćemo i nastaviti”, rekao je on.

Komentarišući zahtjev Italije da joj se vrate umjetnička djela, koja je Beograd dobio kao reparaciju iz Drugog svjetskog rata, on je rekao da je, nakon što je srpski sud odbio taj zahtjev, sada situacija stabilna.

“Ta priča je komplikovana i smatramo da se ta umetnička dela ovde nalaze s razlogom i pravnim osnovom i to je sve što mogu da kažem sada i nadam se da nećemo imati razloga za glavobolju u vezi s tim”, dodao je Vukosavljević.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kad se narod vrati u Hrvatsku, vratiće se i ikone
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top