Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vulin: Vikar ustaške vojske teško može da se nada “rehabilitaciji”

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Alojzije Stepinac, koji je za srpski narod bio vikar ustaške vojske, teško može da se nada “zahvalnom sjećanju i rehabilitaciji”.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Vulin je izrazio nadu da sudovi u Hrvatskoj neće biti ažurni samo kada je u pitanju presuda zagrebačkom nadbiskupu u Nezavisnoj državi Hrvatskoj /NDH/ Alojziju Stepincu, nego da će tu energiju upotrijebiti da riješe i srpske zahtjeve u vezi sa imovinskim pravima, penzijama.

On kaže da bi volio da se politika ne miješa u ovaj slučaj i sam sudski postupak, te da se nada da će sudovi dati jasnu sliku ko je i šta je bio Stepinac, prenijeli su beogradski mediji.

“Za srpski narod, neko ko je bio vikar ustaške vojske, teško da može da se nada zahvalnom sećanju i rehabilitaciji”, rekao je Vulin i dodao da će hrvatsko pravosuđe znati da cijeni upravo ove istorijske činjenice.

Zagrebački Županijski sud u cijelosti je danas poništio presudu Stepincu, koji je 1946. godine osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada i na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava zbog saradnje sa fašistima i odgovornosti za stradanja Srba, Jevreja i Roma u ustaškoj NDH.

Zatvorska kazna Stepincu je kasnije preinačena u kućni pritvor.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Poništena presuda Stepincu

VULIN: STEPINAC JE BIO USTAŠKI VIKAR | Jadovno 1941.

Vikar ustaša

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: