fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Vukosavlje- Obilježene 24 godine od stradanja i progona Srba

076795U Vukosavlju su danas obilježene 24 godine od stradanja i progona Srba sa područja opštine Odžak koji su bili zarobljeni i zatvoreni u logore.

Parastos stradalima služen je kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima i civilima, a potom je položeno cvijeće.

Preživjeli logoraši i njihove porodice obilježavaju ovaj datum kao dan sjećanja kada je više od 1.300 Srba iz Novog Grada i okolnih srpskih sela zarobljeno i odvedeno u logore u osnovnoj školi i fabrici „Strolit“ u Odžaku u kojima je 62 ljudi ubijeno.

Predsjednik Skupštine Udruženja logoraša „Odžak 92“ Boro Lešić rekao je da su preživjelim logorašima, osim fizičkog zlostavljanja, najteža bila psihička ponižavanja kojima su mučitelji nastojali da žrtvama unište ljudsko dostojanstvo, te da su posljedice i danas vidljive.

Lešić je naglasio da su mnogi logoraši nakon završetka rata umrli, a preživjeli svake godine pokušavaju da obilježe dan početka stradanja i na taj način podsjete javnost na torturu koju, do tada, ljudski rod nije zabilježio.

„Ponižavanja traju i danas, a posebno boli kada sa skupova drugih naroda u BiH čujemo da su Srbi genocidni, da su zločinci i da nisu stradali“, rekao je Lešić.

On je pozvao Srbe, posebno one koji su stradali, da ne zaborave šta im se desilo da se isto ne bi ponovilo.

Srbi sa područja Odžaka odvedeni su na prevaru u logore u osnovnu školu i u fabriku „Strolit“ jer nije ispoštovan dogovor između posmatrača tadašnje evropske zajednice, kriznih štabova Odžak i srpskih sela da Srbi budu propušteni na slobodnu srpsku teritoriju.

Srpske žene, djevojke i djevojčice bile su silovane. Najmlađa žrtva silovanja imala je 10, a najstarija 60 godina.

Logori u Odžaku bili su pod komandom 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća odbrane.

Srbi sa područja opštine Odžak, nakon što je njenu teritoriju 15. jula 1992. godine oslobodila Vojska Republike Srpske, premješteni su u druge logore. Bili su zatočeni u ukupno 16 logora – 11 u BiH i pet na teritoriji Hrvatske, među kojima su Lora, zatvor u Puli, Kerestinac kod Zagreba.

Posljednji logoraš sa područja odžačke opštine razmijenjen je 26. maja 1993. godine u Ljubuškom.

Za zločine nad nedužnim srpskim civilima u odžačkim logorima do sada su pravosnažno osuđeni Ferid Halilović na 15 godina zatvora, Albina Terzić na tri godine i šest mjeseci, a nedavo je potvrđena prvostepena presuda i Josipu Toliću na zatvorsku kaznu od 10 godina.

Protiv Ibrahima Ahmetovića Ibeta, koji je nedavno preminuo, vođen je postupak pred Kantonalnim sudom u Tuzli. Pred ovim sudom vodi se postupak i protiv stražara u logoru u osnovnoj školi u Odžaku Rešada Mujkića.

Pred Sudom BiH sudi se bivšim pripadnicima jedinice „Vatreni konji“. Ovim predmetom obuhvaćeno je sedam lica.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

LOGORAŠI ZADOVOLjNI OPTUŽNICOM PROTIV ILIJE JURIĆA

Ilija Jurić oslobođen optužbe za zločine u Odžaku

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: