fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

LOGORAŠI ZADOVOLjNI OPTUŽNICOM PROTIV ILIJE JURIĆA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/Vlado_Dragojlovic.jpg

Predsjednik Udruženja logoraša Modriča Vlado Dragojlović izjavio je Srni da su Srbi iz Odžaka zadovoljni optužnicom protiv Ilije Jurića, koju je podigao tužilac Posebnog odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH, i izrazio očekivanje da će biti procesuirani svi počinioci torture nad Srbima u Odžaku 1992. godine.

Dragojlović je rekao da je Jurić trinaesti pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ protiv koga je, od završetka rata, podignuta optužnica za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na prostoru Odžaka.

„Prema saznanjima Udruženja logoraša Modriča, Okružno tužilaštvo Doboj, Kantonalno tužilaštvo u Orašju i Tužilaštvo BiH za krivična djela ratnog zločina nad civilima u Odžaku sumnjiče oko 200 lica“, rekao je Dragojlović i naglasio da su pravosnažnim presudama na kazne zatvora osuđena dva lica.

U logorima „Strolit“ i Osnovna škola u Odžaku, od maja do jula 1992. godine, bilo je zatvoreno 1.294 Srba od čega 864 muškaraca, 326 žena i 104 djeteta.

U tom periodu silovano je 60 žena od kojih je najstarija imala 60, a najmlađa 10 godina.

Mučenja nisu preživjela 42 logoraša, podsjetio je Dragojlović i naglasio da nema opravdanja što počinioci ratnog zločina ni 23 godine nisu kažnjeni.

„Logoraši se plaše da će, zbog sporosti tužilaštava i sudova, mnogi počinioci zločina izmaći pravdi“, kaže Dragojlović i napominje da je sve teže dokazivanje zločina zbog vremena koje je proteklo od počinjenog zločina i uticaja na svjedoke, te zbog umiranja svjedoka, ali i odlaska više od 300 logoraša poslije rata u Australiju, Norvešku, Švedsku, Finsku i druge zemlje Evrope Amerike.

„Posljednja podignuta optužnica, kao i one iz 2014. godine, daju nadu da će zločini biti istraženi, a počinioci procesuirani i kažnjeni“, rekao je Dragojlović.

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH je u utorak, 20. januara, podigao optužnicu protiv Ilije Jurića zvanog „Bekrija“ iz mjesta Posavska Mahala u opštini Odžak, državljanin BiH i Hrvatske.

Jurić je osumnjičen da je tokom juna 1992. godine, kao pripadnik 102. brigade HVO-a Odžak, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema saopštenju Tužilaštva BiH, Jurić je optužen da je u noći između 4. i 5. juna 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, u mjestu Posavska Mahala, uz upotrebu sile, silovao i seksualno zlostavljao jednu ženu koju su prisilno doveli iz mjesta Novi Grad kod Odžaka.

U optužnici se navodi da je Jurić u drugoj polovini jula 1992. godine, zajedno sa drugim vojnicima, presreo dvije žrtve koje su sa djecom išle u posjetu muževima zatvorenim u Osnovnoj školi u Odžaku. Žene je tukao, te glavom jednog, a zatim i drugog djeteta udarao u betonski stub koji se nalazio u blizini škole.

Jurić je bio član grupe „Vatreni konji“ kojoj su pripadali i Marijan Brnjić, Martin Barukčić, te Pavo i Ilija Glavaš, protiv kojih je u julu prošle godine Tužilaštvo BiH podiglo optužnice.

U septembru je Agencija za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ uhapsila Jozu Đojića, zvanog „Koza“, osumnjičenog da je počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavlja jedne žene sa prostora Odžaka.

Krajem decembra 2014. godine tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ante Golubovića, rođenog u Gradačcu, nastanjenog u Osijeku u Hrvatskoj i Juricu Božića zvanog „Bajica“ iz Odžaka, nastanjenog u Županji u Republici Hrvatskoj.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: