Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

VUJADINOVIĆ: JASENOVAC SVE VIŠE MJESTO ZABORAVA

Datum objave: sreda, 5 avgusta, 2015
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Predavanje od Jasenovca do Oluje

Predavanje od Jasenovca do Oluje


Sistem ustaških koncentracionih logora u Jasenovcu danas, osim mjesta sjećanja, sve više predstavlja i mjesto zaborava, što je duboko povezano sa istorijom Jugoslavije nakon 1945. godine, ali i događajima za vreme njenog rušenja devedesetih godina prošlog vijeka, tvrdi istoričar iz Banjaluke Željko Vujadinović.

Vujadinović je na predavanju “Od Jasenovca do `Oluje`” za učesnike Festivala studentskih pozorišta “Kestenburg” u Banjaluci rekao da danas i dalje postoje velike nepoznanice o ovom logoru, iako se čini da je o Jasenovcu poznato sve.

“Specifičnost Jasenovca u odnosu na druge koncentracione logore je da je on bio `manufaktura ubijanja`, za razliku od Aušvica koji je bio `industrija ubijanja`”, rekao je Vujadinović.

On je dodao da je sistem ovih logora bio rezultat državne politike Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i da su njegove žrtve bili oni koji su narušavali takozvanu rasnu i vjersku čistotu, što je bio jedan od ciljeva ove tvorevine.

“Ova ideologija u NDH nije bila izvorno nova, jer se njeni korijeni javljaju sredinom 19. vijeka i pojavom prvih teorija o superiornosti rasa, koje je kao premise uzeo i otac moderne hrvatske nacije Ante Starčević, tvrdeći da su Srbi `niža rasa`. Kasnije su ovu teoriju preuzeli i do kraja razradili mnogi, među kojima i otac moderne hrvatske geopolitike Ivo Pilar”, rekao je Vujadinović.

Prema njegovim riječima, iz ovog segmenta razvija se i čista katolička akcija, iza koje će stajati nadbiskup Alojzije Stepinac.

“Kada znamo ove pretpostavke, onda možemo razumjeti i postojanje koncentracionih logora. Broj žrtava u Jasenovcu je do danas nepoznat, a od generalne brojke između 500.000 i 600.000, poimenično je poznato oko 140.000”, naveo je Vujadinović.

On smatra da je muzejska postavka u Jasenovcu veoma moderna, ali da ona teži individualizaciji žrtve i da se gubi opšti utisak o tome šta je Jasenovac zaista bio.

Nakon predavanja u Muzeju Republike Srpske, učesnici Festivala obišli su postavku posvećenu Jasenovcu.

Predavanju je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te srpski glumci Branislav Lečić i Irfan Mensur, koji su članovi žirija ovogodišnjeg “Kestenburga”.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

PAMTITI I POPISATI SVE SRPSKE ŽRTVE

Jasenovac – kultura sećanja

Jasenovački logor

Jasenovac – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top