fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VUJADINOVIĆ: JASENOVAC SVE VIŠE MJESTO ZABORAVA

Predavanje od Jasenovca do Oluje

Predavanje od Jasenovca do Oluje


Sistem ustaških koncentracionih logora u Jasenovcu danas, osim mjesta sjećanja, sve više predstavlja i mjesto zaborava, što je duboko povezano sa istorijom Jugoslavije nakon 1945. godine, ali i događajima za vreme njenog rušenja devedesetih godina prošlog vijeka, tvrdi istoričar iz Banjaluke Željko Vujadinović.

Vujadinović je na predavanju „Od Jasenovca do `Oluje`“ za učesnike Festivala studentskih pozorišta „Kestenburg“ u Banjaluci rekao da danas i dalje postoje velike nepoznanice o ovom logoru, iako se čini da je o Jasenovcu poznato sve.

„Specifičnost Jasenovca u odnosu na druge koncentracione logore je da je on bio `manufaktura ubijanja`, za razliku od Aušvica koji je bio `industrija ubijanja`“, rekao je Vujadinović.

On je dodao da je sistem ovih logora bio rezultat državne politike Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i da su njegove žrtve bili oni koji su narušavali takozvanu rasnu i vjersku čistotu, što je bio jedan od ciljeva ove tvorevine.

„Ova ideologija u NDH nije bila izvorno nova, jer se njeni korijeni javljaju sredinom 19. vijeka i pojavom prvih teorija o superiornosti rasa, koje je kao premise uzeo i otac moderne hrvatske nacije Ante Starčević, tvrdeći da su Srbi `niža rasa`. Kasnije su ovu teoriju preuzeli i do kraja razradili mnogi, među kojima i otac moderne hrvatske geopolitike Ivo Pilar“, rekao je Vujadinović.

Prema njegovim riječima, iz ovog segmenta razvija se i čista katolička akcija, iza koje će stajati nadbiskup Alojzije Stepinac.

„Kada znamo ove pretpostavke, onda možemo razumjeti i postojanje koncentracionih logora. Broj žrtava u Jasenovcu je do danas nepoznat, a od generalne brojke između 500.000 i 600.000, poimenično je poznato oko 140.000“, naveo je Vujadinović.

On smatra da je muzejska postavka u Jasenovcu veoma moderna, ali da ona teži individualizaciji žrtve i da se gubi opšti utisak o tome šta je Jasenovac zaista bio.

Nakon predavanja u Muzeju Republike Srpske, učesnici Festivala obišli su postavku posvećenu Jasenovcu.

Predavanju je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te srpski glumci Branislav Lečić i Irfan Mensur, koji su članovi žirija ovogodišnjeg „Kestenburga“.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

PAMTITI I POPISATI SVE SRPSKE ŽRTVE

Jasenovac – kultura sećanja

Jasenovački logor

Jasenovac – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: