fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vladi Srbije upućen nacrt zakona o osnivanju Memorijalnog centra „Staro sajmište“

Nacrt zakona o osnivanju Memorijalnog centra „Staro sajmište“ upućen je Vladi Srbije na usvajanje, posle čega bi trebalo da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije, čime je na Međunarodni dan sećanje na Holokaust učinjen konkretan korak ka realizacije ove ideje stare više godina.

Nacrt ovog zakona, kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu kulture, se bavi osnivanjem ustanove kulture koja će imati muzeološke, obrazovno-vaspitne i naučno istraživačke delatnosti, s ciljem negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Memorijalni centar „Staro sajmište“ će raditi na rekonstrukciji, adaptaciji i uređenju postojećih autentičnih objekata u prostoru Memorijalnog centra odnosno kulturnog dobra „Staro sajmište“ i njegove zaštićene okoline, a pomenutim nacrtom predviđeno je da se utvrdi javni interes za eksproprijaciju nepokretnosti, dodaju iz Ministarstva.

Ambasadori Nemačke i Izraela u Srbiji, Tomas Šib i Alona Fišer Kam, danas su, gostujući na RTS, rekli da će podržati i pomoći otvaranje ovog Memorijalnog kompleksa nakon što Skupština Srbije usvoji zakon.

Alona Fišer Kam je kazala da je sve manje živih svedoka koji su preživeli Holokaust, zbog čega je posebno važno da postoje memorijalni centri u kojima će se čuvati sećanje na tu tragediju.

„Naša ideja je da to bude mesto koje će imati obrazovni karakter za ljude iz čitavog regiona, koji bi učili šta je bio Holokaust, kako bi se i na taj način branili od pokušaja revizije istorije“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavljujući ranije osnivanje ovog centra.

Dokumenti:

Nacrt o Memorijalnom centru Staro sajmište nakon Javne rasprave

Izveštaj o sprovođenju javne rasprave za Nacrta zakona o Memorijlanom centru Staro sajmište

Izvor: http://rtv.rs

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: