fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Vidić: U najam se daje samo opštinsko zemljište u Prebilovcima

Do sada je na području mjesne zajednice Prebilovci izvršena samo jedna dodjela zemljišta površine 4,5 hektara. Navedenu površinu je u najam dobio Branko Ekmečić, koji je domicilni stanovnik Prebilovaca, navodi načelnik opštine Čapljina Smiljan Vidić

Prebilovci_1

Priredio: Darko TERZIĆ

Načelnik opštine Čapljina Smiljan Vidić potvrđuje da je ova opština počela da daje u najam fizičkim licima zemljište na području mjesne zajednice Prebilovci, ali samo ono koje je u opštinskom vlasništvu.

Vidić navodi za Srnu da su neistinite tvrdnje predsjednika Upravnog odbora Srpskog nacionalnog društva /SND/ „Prebilovci“ Milenka Jahure da se „u zemljišnoj knjizi-gruntovnici ovo zemljište i sada vodi kao vlasništvo Prebilovčana, među njima i stotina porodica istrijebljenih direktno ili odloženo u genocidu Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ 1941. godine“.

Jahura je u izjavi za Srnu upozorio da je opština Čapljina, bez ikakve najave ili prethodnog oglasa na zvaničnom sajtu, počela da dijeli zemljište fizičkim licima na platou u Prebilovcima, sjeverozapadno od Hrama Vaskrsenja Hristovog, koje je vjekovna baština Prebilovčana.

Komentarišući Jahurine tvrdnje, Vidić kaže da opština u najam daje samo zemlju koja je u opštinskom vlasništvu.

„Do sada je na području mjesne zajednice Prebilovci izvršena samo jedna dodjela zemljišta površine 4,5 hektara. Navedenu površinu je u najam dobio Branko Ekmečić, koji je domicilni stanovnik Prebilovaca“, navodi Vidić.

On precizira da je, na osnovu plana Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanskog kantona, opština Čapljina počela sa dodjelom zemljišta u najam.

„Taj proces traje skoro godinu dana, a intenziviran je u posljednjih nekoliko mjeseci zbog velike zainteresovanosti za sađenje ljekovitog bilja. U najam se dodjeljuju površine koje do sada nisu bile obradive. Na ovaj način dajemo šansu svima koji žele da rade, a istovremeno se kultiviše do sada neobradivo zemljište“, kaže Vidić.

On napominje da je na području Prebilovaca jedan dio zemljišta u privatnom, a drugi u opštinskom vlasništvu.

„Sadašnja lokalna vlast u Čapljini, na čijem sam čelu, ima dobre odnose sa svima koji ovdje žive, bez obzira na pripadnost ovom ili onom narodu ili vjeri. Brojni su primjeri projekata koji se odnose na povratnike u kojima se opština pojavljuje kao nosilac projekta ili kao sufinansijer“, navodi Vidić.

On podsjeća da je opština Čapljina aktivno učestvovala u izgradnji Hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, kao i u organizaciji samog osveštanja Hrama 8. avgusta prošle godine.

„Tog dana sam imao zadovoljstvo, uz predsjednika /HDZ-a BiH Dragana/ Čovića i moje najbliže saradnike, družiti se sa najvišim crkvenim velikodostojnicima iz cijele Evrope“, kaže Vidić.

On napominje da je opština ranije novčano pomogla obnovu pravoslavne crkve u Čapljini koja je tokom rata bila zapaljena i najavljuje da je sljedeći projekat koji opština planira da uradi, uz pomoć donatora, izgradnja igrališta za mali fudbal u Prebilovcima.

„Mi ne gradimo suživot, mi ovdje gradimo život. Želimo živjeti, ne jedni pored drugih, nego želimo živjeti zajedno!“, poručuje Vidić.

Jahura je, u ime SND „Prebilovci“, naveo za Srnu da je zadovoljan što je načelnik Vidić dao odgovor i da se nada da će davanje u zakup prebilovočkog zemljišta biti obustavljeno.

On smatra da Vidićev odgovor potvrđuje da se to zemljište izdaje u zakup, a da javnost za to saznaje na osnovu izjave načelnika, koje ne bi zvanično bilo da nije bilo reagovanja SND „Prebilovci“.

Međutim, Jahura kaže da ga zbunjuje to što načelnik pominje da je sporno zemljište državno, a ne samo posjed, jer je do nedavno bilo uknjiženo kao „kmetska selišta“, kolektivno vlasništvo Prebilovčana.

„Osim ovoga, Prebilovci imaju i niz ekoloških i imovinsko-pravnih problema“, rekao je Jahura i pojasnio da je riječ o raskopavanju korita Bregave, kao i devastaciji Hutova blata.

On je ukazao da šljunkara stvara buku i prašinu na manje od kilometra od centra sela u čijem je ataru, te da su imanja u ratu presječena putevima koje je gradilo Hrvatsko vijeće odbrane.

Izvor: srna

Vezane vijesti:
Opština Čapljina dijeli zemljište u vlasništvu Prebilovčana

U srijedu otvaranje izložbe „Prebilovci“ u Londonu

Jahura: Prebilovci opet zaboravljeni

Mesto srpskog vaskrsa

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: