fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VIDEO – Put Časnog Krsta

Časni Krst na mjestu logora Slana na ostrvu Pag
Časni Krst na mjestu logora Slana na ostrvu Pag

Put dva Časna Krsta koja su pored svetog Jerusalima i mjesta stradanja Isusa Hrista obišla i mjesta stradanja srpskog naroda – Jasenovac, Jadovno, Pag i Prebilovce, ispratila je ekipa RTS.

Dva Časna Krsta, koje eparhijama van matice daruje patrijarh, zauvijek će ostati u Prebilovcima i Jasenovcu kao znak sjećanja na Novomučenike Jasenovačke i Novomučenike Prebilovačke.

Jedan od dva Časna krsta, potomci i poštovaoci žrtava uznijeli su na Velebit do Šaranove jame a nakon toga ponijeli i na ostrvo Pag, na visoravan iznad mjesta nekadašnjeg logora Slana za Srbe i potom pred školu u Metajni u kojoj se nekada nalazio logor za žene i djecu.

Prebilovčanin Milenko Jahura, nosio je Časni krst koji je krenuo iz Jerusalima, bio nošen na rukama potomaka žrtava po srpskim stratištima i na kraju je postavljen u Hramu Hristovog vaskrsenja u mučeničkim Prebilovcima.

Po prvi put videćemo šta kažu oni koji prođoše taj put po blagoslovu blaženopočivšeg Patrijarha Pavla. Prvi put o svemu šta se dešava u Strasnoj sedmici u Jerusalimu o putu i problemima na koje oni koji veruju imaju zbog svoje vere.


Emisija „Put Časnog Krsta“ emitovana je 26. Januara 2016. u 19:45 na RTS 2.

Autor emisije: Vladimir Banić

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: