Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Видео: Култура сјећања и памћења – Илија Ивановић

Исповиjест Илиjе Ивановића преживjелог jасеновачког логораша и учесника пробоjа 22 априла 1945. дала  jе нови поглед  учесницима проjекта на страшне дане геноцида из перцепциjе жртве. Часни старина на дивљење свих присутних, стоjећи читаво вриjеме, износио jе своjа сjећања на сужањске дане, дане патње, глади и свакодневног сусрета са смрћу док jе радозналости и посвећенсот студената историjе достизала амплитудне висине.

Посебна жеља да се испрати свака риjеч,сваки покрет свjедока наjтежих дана српске несреће показала  jе да се ниjе требало чекати до сада да наш факултет и студиjски програм угосте и чуjу суштинску основу културалног памћења исповиjест преживjеле жртве. Иако то  показуjе недостатак системског рада до сада поносни смо на чињеницу да су овакву ствар урадили управо сами студенти уз несебичну помоћ људи ентузиjаста .

Мирна поткозарска породица коjа jе живjела од пољопривреде, завршава у Јасеновцу а  тада тринаестогодишњи диjечак упознаjе страхоте ума злочинца у годинама када jе требао имати наjљепше диjетињство.  Брутална смрт логораша  због залогаjа купуса, систематско разбиjање породица, свакодневни сусрет са крвницима,слика заробљеница коjе отпремаjу у Градину настоjећи да их понизе пред  страшну смрт, глад као виjесник смрти и  занимљива прича  избављења коjа тек почиње пробоjем, трауматични доживљаjи послиjедица логора након рата слике коjе су се као на филмскоj траци одвиjале пред слушаоцима али коjе су са лакоћом прешле на праву страну поистовjећивања са  жртвом преживљавања његове судбине ,емотивно бар на трен, бар на минут.

Свака риjеч Илиjина дуго jе одзвањала и добиjала  некако крунски ехо  ходницима овог послиjеподнева. И нешто више  и од сат времена  ове енергичне и искрене примопредаjе  страшног искуства геноцида и Холокауста прошло jе као трен а стекао се утисак да би да jе ова прича траjала  и много дуже опет би била овако топло и знатижељно примљена,ишчекуjући jош…

10.04.2012.

Везане виjести:

Видео: Култура сjећања и памћења – Јован Мирковић

Видео: Култура сjећања и памћења – Мр Горан Латиновић

Видео: Култура сjећања и памћења – Др Милан Кољанин

ПРЕДАВАЊА О ОДНОСУ ПРЕМА ЖРТВАМА ХОЛОКАУСТА И ГЕНОЦИДА

Видео: Култура сјећања и памћења – отварање семинара

Видео: Култура сjећања и памћења – проф. др Никола Б. Поповић

Видео: Култура сjећања и памћења – Предраг Лазаревић

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: