fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PREDAVANjA O ODNOSU PREMA ŽRTVAMA HOLOKAUSTA I GENOCIDA

pozivnica-2.jpg

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci sutra počinje seminar o temi „Kultura sjećanja i pamćenja – odnos prema žrtvama holokausta i genocida od 1939. do  1945. godine“.

Svečano otvaranje seminara, čiji je organizator Udruženje studenata istorije „Dr Milan Vasić“ iz Banjaluke, predviđeno je za 11.55 časova.

Predavači na seminaru, koji će trajati do 25. maja, biće Njegovo preosveštenstvo vladika lipljanski Jovan /Ćulibrk/, vikar patrijarha srpskog, Predrag Lazarević, Nikola B. Popović, Milan Koljanin, Goran Latinović, Željko Vujadinović, Dušan Pavlović, Dušan Bastašić, Jovan Mirković, Jasmina Tutunović, Mira Jovanović -Ratković, Dragoslav Ilić i Nenad Antonijević.

Predavanje o temi „Holokaust i genocid u poslijeratnoj evropskoj kulturi“ sutra će održati  prof. Predrag Lazarević, dok će o temi  “Totalitarne ideologije između dva rata i nastanak Trećeg rajha” govoriti prof. dr Nikola B. Popović. Predavanje o temi “Antisemitizam u Evropi” održaće dr Milan Koljanin.

 Pozivnica

Za 31. mart predviđen je obilazak spomen-područja Jasenovac i Donja Gradina, a za 4. april planirana su predavanja “Nastanak Nezavisne Države Hrvatske, spoljnopolitički i unutrašnji uslovi” mr Gorana Latinovića, te predavanje “Rasno zakonodavstvo- politika i realizacija holokausta i genocida u NDH” mr Željka Vujadinovića.

Za 10. april predviđena su svjedočenja preživjelih logoraša i potomaka žrtava genocida, među kojima je i predsjednik Udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić, dok je za  20. april planirano  predavanje “Istorijat obrazovanja o holokaustu i genocidu, njihovo mjesto u obrazovnom sistemu” Dušana Pavlovića.

Predavanje “Akcija `Diana Budisavljević` – spasavanje djece iz logora u NDH održaće Jasmina Tutunović 25. aprila, dok će istog dana predavanje o temi “Banjaluka kao lokalni primjer provođenja holokausta i genocida” održati Jovan Mirković.

Za 11. maj predviđeno je predavanje o temi “Formiranje sjećanja na holokaust i genocid – istorijski pregled u Izraelu i Jugoslaviji”, a ovoj temi govoriće    mr Mira Jovanović – Ratković i Dragoslav Ilić.

Episkpop lipljanski Jovan 13. maja će održati predavanje “Proces masovnog uništavanja stanovništva u Evropi i Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata”, dok će  16. maja  predavanje pod nazivom “Odnos govorne istorije i istoriografske literature o holokaustu i genocidu” održati  Nenad Antonijević.

Predavanje „Poricanje Holokausta i genocida“ održaće 25. maja  Mira Jovanović –  Ratković i Dušan Pavlović.

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: