fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vesić u Jerusalimu o projektu Staro sajmište

Gradski menadžer Goran Vesić posetio je memorijalni kompleks „Jad Vašem“ u Jerusalimu i upisao se u Knjigu sećanja.

Goran Vesić je sa Josijem Gevirom
Goran Vesić je sa Josijem Gevirom

Goran Vesić je sa Josijem Gevirom (Yossi Gevir), direktorom za međunarodne odnose, razgovarao o saradnji Beograda sa „Jad Vašemom“ u istraživanju holokausta kao i na projektu Staro sajmište.

Vesić je istakao da je Beograd preko saradnje koje imaju gradska institucija Istorijski arhiv Beograda i Muzej holokausta u Vašingtonu memorijalnom centru „Jad Vašemu“ ustupio kopije preko 31.000 dokumenata koje su svedočanstvo o postupanju nacista prema Jevrejima u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, saopštio je gradski sekretarijat za informisanje.

„Na ovaj način Srbija daje svoj doprinos istraživanju holokausta i očuvanju sećanja na ovaj strašni zločin kako se nikada ne bi ponovio“, rekao je Vesić.

Obavestio je domaćine da je Istorijski arhiv Beograda završio projekat u okviru koga je izvršena kompletna rekonstrukcija života 3.500 beogradskih Jevreja ubijenih na Starom sajmištu i dodao da su podaci dostupni svim istraživačima na sajtu Istorijskog arhiva.

Kopija tih podataka predata je „Jad Vašemu“ kao instituciji koja se, od svog osnivanja 1953. godine, bavi dokumentovanjem istorije jevrejskog naroda za vreme Holokausta, uz očuvanje sećanja i svedočanstava svake od šest miliona žrtava i prenošenje nasleđa Holokausta novim generacijama.

Gradski menadžer je rekao da je Istorijski arhiv Beograda počeo drugu fazu projekta u okviru kojeg će biti izvršena kompletna rekonstrukcija života preostalih beogradskih Jevreja između Prvog i Drugog Svetskog rata, od kojih je oko 6.500 ubijeno na Starom sajmištu od strane nacista.

„Izvestio sam domaćine da sam razgovarao sa ambasadorkom Izraela u Srbiji Alonom Fišer-Kam o tome da se u Izraelu organizuje izložba, na kojoj bi bili predstavljeni rezultati istraživanja Istorijskog arhiva Beograda o životu beogradskih Jevreja stradalih u Holokaustu“, istakao je Vesić.

Istakao je da je za Beograd veoma značajno da se ovo istraživanje završi jer je naša obaveza da čuvamo uspomenu na naše jevrejske sugrađane koji su dali značajan doprinos razvoju Beograda, a koji su izgubili živote u nacističkom ludilu samo zato što su bili druge vere, kao i da će se uspomena na njih, kao i na ubijene Srbe i Rome čuvati u novom memorijalnom kompleksu Staro sajmište.

Govoreći o Starom sajmištu, Vesić je rekao da je za Srbiju i Evropu važno da Staro sajmište postane memorijalni kompleks jer je to mesto poslednji nacistički koncentracioni logor u Evropi koji nije obeležen.

Naveo je da je Beograd na rešavanju ovog pitanja poslednje tri godine uradio više nego 70 godina ranije jer je raseljena Centralna kula, utvrđeno imovinsko stanje i pripremljen je Zakon o Starom sajmištu i dodao da će donošenje Zakona omogućiti da brže rešimo imovinsko-pravne odnose, da raspišemo međunarodni konkurs za projekat memorijalnog kompleksa i da ga konačno izgradimo.

Vesić je rekao da će nam biti potrebna pomoć „Jad Vašema“, Muzeja holokausta u Vašingtonu, kao i drugih institucija da pripremimo sadržaj budućeg memorijalnog kompleksa u kojem su nacisti ubijali Srbe, Jevreje i Rome, kao i da je sve ono što se „dešavalo na Starom sajmištu povezano sa logorom Jasenovac koji je bio najstrašniji logor u Evropi po metodama kako su ubijani Srbi kao i po tome što je to bio jedini logor koji je imao poseban logor za decu“.

„O ovome sam više puta razgovarao sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za pitanje holokausta Tomasom Jezgerdijem, koji nam je obećao punu podršku svoje vlade za izgradnju memorijalnog kompleksa, a veliki doprinos da svet sazna za logor Staro sajmište dao je predsednik Međunarodnog savetodavnog tela za Staro Sajmište Efraim Zurof“, poručio je gradski menadžer.

Vesić je istakao da su odnosi Srbije i Izraela za primer, i podsetio da ove godine slavimo 25 godina od obnove diplomatskih odnosa, a da sa ponosom ističemo da je Kraljevina Srbija u pismu koje je 27. decembra 1917. godine uputio predstavnik Vlade Milenko Vesnić priznala pravo jevrejskog naroda da živi u svojoj državi na osnovu Balfurove deklaracije, i to kao prva vlada u svetu.

Goran Vesić će posetiti Tel Aviv, gde će se sresti na najvišim predstavnicima ovog grada.

(Tanjug)

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Dragan Popović: Staro sajmište je simbol sveopšteg stradanja …

Staro sajmište: Memorijal bola u nadležnosti Republike …

Logor Staro Sajmište čeka da bude dostojno obeležen …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: