fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

VELIKE MANIPULACIJE LISTAMA NESTALIH, POSEBNO POSLIJE PADA SREBRENICE

Milutin Mišić

Milutin Mišić

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić kao svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću osporio je spiskove nestalih u BiH posebno poslije pada Srebrenice.

Mišić je sa Mladićevim braniocem i sudijama izložio niz protivrječnih podataka o nestalim osobama iz dokumenata koje su sačinili Institut za nestale BiH, Međunarodna komisija za nestala lica, Međunarodni Crveni krst i druge institucije.

On je naveo da su imena pojedinih osoba sa spiskova nestala 1993. godine, a da im se po drugim dokumentima trag izgubio poslije pada Srebrenice 11. jula 1995. godine.

„Na zahtjev porodica sudovi u BiH su izdavali izvode iz matičnih knjiga umrlih, a da nisu na zakonit način utvrdili činjenično stanje – dan, mjesto i okolnosti smrti“, tvrdi Mišić.

Prema njegovim riječima, zbog takvih postupaka sudova na spisku sa više od 30.000 nestalih osoba našle su se i one „koje su umrle prirodnom smrću, a nisu ubijene“.

„Sada se tu ništa ne može uraditi, jer su ih sudovi, na osnovu prijava porodica, bez pravih dokumenata, uveli u matične knjige umrlih. To je zabetonirano, zato što mi nismo jači od sudova“, rekao je Mišić.

On je doveo u pitanje i saradnju Instituta za nestala lica BiH sa haškim Tužilaštvom uz tvrdnju da od 2011. godine, kada je postao član Kolegijuma, nikada nije vidio nijedan zahtjev iz Haga za dostavljanje dokumenata, ni izvještaje koji su dostavljeni.

„A, po našim propisima, ja bih to morao znati i potpisati“, ukazao je Mišić.

Tužilac Edvard Džeremi je na početku unakrsnog ispitivanja nastojao da potkopa vjerodostojnost svjedoka, navodeći da je svjedok tokom rata u BiH bio komandant Ozrenske brigade Vojske Republike Srpske, što je Mišić i potvrdio, te napomenuo da je dužnost napustio nakon teškog ranjavanja u maju 1995. godine.

Na sugestiju zastupnika optužbe da je „politički pristrasan“ zato što je bio šef Stranke nezavisnih socijaldemokrata u Doboju, Mišić je uzvratio da je rad u stranci „zamrznuo“ kada je 2011. godine počeo da radi u Institutu.

Unakrsno ispitivanje Mladićevog svjedoka, tužilac će okončati sutra.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OPSTRUKCIJA EKSHUMACIJE SRPSKIH ŽRTAVA – Jadovno …

INSTITUT ZA NESTALA LICA BiH ZA ČETIRI GODINE …

kako je 2004. godine nastao izveštaj o srebrenici da bi se …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: