fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ВЕЛИКЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ ЛИСТАМА НЕСТАЛИХ, ПОСЕБНО ПОСЛИЈЕ ПАДА СРЕБРЕНИЦЕ

Милутин Мишић

Милутин Мишић

Члан Колегиjума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић као свjедок одбране на суђењу генералу Ратку Младићу оспорио jе спискове несталих у БиХ посебно послиjе пада Сребренице.

Мишић jе са Младићевим браниоцем и судиjама изложио низ противрjечних података о несталим особама из докумената коjе су сачинили Институт за нестале БиХ, Међународна комисиjа за нестала лица, Међународни Црвени крст и друге институциjе.

Он jе навео да су имена поjединих особа са спискова нестала 1993. године, а да им се по другим документима траг изгубио послиjе пада Сребренице 11. jула 1995. године.

„На захтjев породица судови у БиХ су издавали изводе из матичних књига умрлих, а да нису на законит начин утврдили чињенично стање – дан, мjесто и околности смрти“, тврди Мишић.

Према његовим риjечима, због таквих поступака судова на списку са више од 30.000 несталих особа нашле су се и оне „коjе су умрле природном смрћу, а нису убиjене“.

„Сада се ту ништа не може урадити, jер су их судови, на основу приjава породица, без правих докумената, увели у матичне књиге умрлих. То jе забетонирано, зато што ми нисмо jачи од судова“, рекао jе Мишић.

Он jе довео у питање и сарадњу Института за нестала лица БиХ са хашким Тужилаштвом уз тврдњу да од 2011. године, када jе постао члан Колегиjума, никада ниjе видио ниjедан захтjев из Хага за достављање докумената, ни извjештаjе коjи су достављени.

„А, по нашим прописима, jа бих то морао знати и потписати“, указао jе Мишић.

Тужилац Едвард Џереми jе на почетку унакрсног испитивања настоjао да поткопа вjеродостоjност свjедока, наводећи да jе свjедок током рата у БиХ био командант Озренске бригаде Воjске Републике Српске, што jе Мишић и потврдио, те напоменуо да jе дужност напустио након тешког рањавања у маjу 1995. године.

На сугестиjу заступника оптужбе да jе „политички пристрасан“ зато што jе био шеф Странке независних социjалдемократа у Добоjу, Мишић jе узвратио да jе рад у странци „замрзнуо“ када jе 2011. године почео да ради у Институту.

Унакрсно испитивање Младићевог свjедока, тужилац ће окончати сутра.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ОПСТРУКЦИЈА ЕКСХУМАЦИЈЕ СРПСКИХ ЖРТАВА – Jadovno …

ИНСТИТУТ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА БиХ ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ …

како jе 2004. године настао извештаj о сребреници да би се …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: